For eldre mennesker eller andre uten dataerfaring, som ikke bruker smart-telefon eller internett, så kan det bli en utfordring å stemme i valget om Innlandet fylke.
For selv om de ber venner eller familie, sågar om de drar til kommunens rådhus for å få hjelp til å stemme - så kommer de ingen veg hvis de mangler elektronisk ID - en digital identitet. Det er en absolutt betingelse for den som skal delta i valget.
Bekymret for mindretallet
– Det som bekymrer oss, er det lille mindretallet i befolkningen som ikke er digitale. Vi vet at de finnes, og ønsker selvsagt de skal inkluderes i avstemningen om Innlandet, sier kommunikasjonssjef Halvor Løkken i Innlandet fylkeskommune.
Det kan også være stemmeberettigede 16-åringer som ikke har skaffet seg elektronisk ID - selv om de absolutt er digitale i bruken av data og nett.

Skulle hjelpe mannen å logge inn – da ble BankID sperret
Innlandet fylkeskommune har ikke mottatt mange henvendelser fra publikum vedrørende valget.
– Men vi registrerer det elektroniske valget debatteres i avisspaltene, og at det råder en viss usikkerhet blant folk.
Dette er elektronisk ID
– De fleste innbyggere i Norge har elektronisk ID i dag. Det er en forutsetning for å kunne bruke digitale tjenester fra det offentlige, sier Pål Unanue-Zahl, som er seniorrådgiver i Digitaliseringsdirektoratet.
Det finnes flere former for elektronisk ID. Vanligst er Bank-ID som de fleste voksne nordmenn bruker, blant annet i nettbanken.
MinID er den andre mest utbredte formen for elektronisk indentifikasjon i Norge. Det består av en pinkode som brukes i kombinasjon med fødsels- og personnummer, og et passord. Koden bestilles hos Digitaliseringsdirektoratet, og det kan gå opptil fem virkedager før brevet med pinkoder kommer.
Mer om elektronisk ID (e-ID)
Om du skal få utført tjenester fra stat og kommune på nett, må du ha en elektronisk ID (e-ID) for å kunne logge deg inn. En elektronisk ID er viktig for å bekrefte at du er den du gir deg ut for å være.
Du kan velge mellom ulike alternativer for elektronisk ID når du skal logge inn til offentlige tjenester: MinID, BankID, BankID på mobil, Buypass ID eller Commfides.
MinID er en personlig elektronisk ID som gir tilgang til offentlige tjenester på et betydelig sikkerhetsnivå. MinID, blir utstedt av Digitaliseringsdirektoratet. MinID kan bestilles fra det året du fyller 13 år. Når du oppretter MinID blir du samtidig registrert i kontaktregisteret. Kontaktregisteret blir brukt av stat og kommune til å varsle deg. Derfor må du registrere mobilnummer og/eller e-postadresse.
Mer om registrering og innlogging med MinID.
BankID er en personlig elektronisk ID som gir tilgang til offentlige tjenester på høyeste sikkerhetsnivå. BankID blir utstedt av banken din, og bankene opererer med egne aldersgrenser.
Mer om bestilling og innlogging med BankID.
BankID på mobil er en personlig elektronisk ID som gir tilgang til offentlige tjenester på høyeste sikkerhetsnivå. Du må ha BankID for å opprette BankID på mobil. Du kan bare opprette BankID på mobil hos banken som gav deg BankID.
Mer om bestilling og innlogging med BankID på mobil.
Buypass ID er en personlig elektronisk ID som gir tilgang til offentlige tjenester på høyeste sikkerhetsnivå (nivå 4). Den blir utstedt av Buypass AS, og blir levert som Buypass ID på smartkort eller som Buypass ID i mobil.
Mer om bestilling og innlogging med Buypass ID.
Commfides er en personlig elektronisk ID som gir tilgang til offentlige tjenester på høyeste sikkerhetsnivå (nivå 4). Commfides blir utstedt av Commfides Norge AS, og blir levert som en USB-pinne. Mer om bestilling og innlogging med Commfides.
Mer om bestilling og innlogging med Commfides.
Kilde: Digitaliseringsdirektoratet
Vil gammel ID virke?
Mange eldre kan ha elektronisk ID uten at de er klar over det. De kan ha fått et brev med pinkoder fra Digitaliseringsdirektoratet for mange år siden.
– Problemet er hvis de aldri har vært brukt, eller det er lenge siden, så kan det være de ikke får det til å virke, sier Halvor Løkken.
– Vi oppfordrer alle som er usikre på dette med elektronisk ID, om å be venner eller familie om råd og veiledning. Det ligger utfyllende informasjon på Fylkeskommunens heimesider, og vi kommer også til å gå ut med informasjon gjennom annonsering i papiravisene. Det kommer også en brosjyre i postkassen i forkant av avstemningen.
Informasjon om hvordan man skaffer seg elektronisk ID finnes også på Digitaldirektoratets heimesider. Det er mulig å ringe direktoratets brukerstøtte på telefonnummer 800 30 300.
Fylkeskommunen åpner fredag også en informasjonstelefon, som gir råd og veiledning om valget og stemmegiving.
Bakgrunn for folkeavstemningen
Hedmark og Oppland fylkeskommuner gjennomførte nabosamtaler i 2016 med tanke på sammenslåing. Utredningen «En ny region – Hedmark og Oppland», ble lagt fram på høsten. Fylkestingene i begge fylker svarte 14. desember 2016 nei til sammenslåing.
8. juni 2017 vedtok Stortinget likevel sammenslåing av Hedmark og Oppland fylkeskommuner. Den politiske ledelsen i begge fylker valgte imidlertid å sitte på gjerdet til over valget i september, i påvente av om valgresultatet kunne føre til reversering av Stortingets vedtak. Det skjedde ikke.
Stortingsvalget høsten 2021 resulterte i regjeringsskifte, og i den nye regjeringens plattform er det åpnet for at sammenslåtte fylker kan deles opp igjen.
Da fylkestinget i Innlandet behandlet denne saken i desember 2021, innstilte fylkeskommunedirektøren på å ikke søke om oppløsning og videreføre Innlandet.
Fylkestinget valgte å utsette saken, og valgte med én stemmes overvekt å ha en rådgivende folkeavstemning blant innbyggerne i Innlandet før de tar stilling til spørsmålet om oppløsning.
Folkeavstemningen skjer i perioden 10.–17. februar 2022.
Kilde: Innlandet fylkeskommune