Gå til sidens hovedinnhold

Nå avgjøres Lillehammer og Kvitfjells verdenscupskjebne: Se pressekonferansen her

Klokken tolv vil kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja orientere om regjeringens avgjørelse på idrettens søknad om unntak fra innreise- og karantenebestemmelsene for verdenscup.

(Følg pressekonferansen i videovinduet over)

Pressekonferansen:

Idrettspresidenten og skipresidenten er også tilstede.

Abid Raja forteller at Lillehammer vil få holde verdenscup i midten av februar, men at de tar et klart forbehold om at unntaket kan trekkes tilbake. Regjeringen går dermed imot Helsedirektoratets anbefaling.
- Koronapandemien setter oss på store prøver. Det er lys i enden av tunellen, begynt vaksinering. Et krafttak nå. Stolt av kultur og sport som er med på dette krafttaket. Liv og helse kommer først i alle våre vurderinger. Må være trygge på at smittetallene vil gå ned. Vi ønsker å åpne så mye som mulig, men må unngå at smitten kan spres ukontrollert. Positive til å holde verdenscup forutsatt at smittesituasjone tillater det. Regjeringen kommet fram til at vi kan få verdenscup på Lillehammer. Ideelt sett skulle vi ønsket å kunne ta den først om noen uker. Da vil vi vite mer om effekten av smittetiltakene. Av hensyn til planlegging måtte vi ta en avgjørelse nå. Et klart forbehold om at unntaket kan trekkes tilbake, sier Raja.

- Blir ikke publikumsarrangement, men forhåpentligvis noe vi kan samles om foran tv'en, sier Raja.

Arrangementet på Lillehammer blir en prøvesten, opplyser Raja.

Berit Kjøll:

- Vi er ydmyke og takknemlige, sier idrettspresidenten.

Erik Røste:

- Stor forståelse for at dette vært en krevende beslutning. Tydelige hele vegen om å følge myndigheters råd, sier skipresidenten.

- Vi er glade for tilliten og svært ydmyke.

- Vi tar det ansvaret regjeringen har gitt oss. Da vi avlyste på Lillehammer i desember tok vi ansvar. Da hadde vi ikke gode nok smittevernsprotokoller. Det har vi nå.

- Utøvere og støtteapparat skal testes før avreise, og ved ankomst. Ingen forlater sitt hotellrom før svar på prøve. Tre dagers idrettskarantene. Kun lov å være i bakken og stadion, før de må tilbake til hotellrommet. Da blir det en ny test etter tre dager. Om den også er negativ kan en være med i konkurranse, sier Røste om hvordan utøverne skal testes.

Dette er saken:

Lillehammer har søkt om å holde verdenscup i kombinert for herrer og kvinner, samt hopp for kvinner i midten av februar, verdenscupavslutningen i langrenn i mars og Raw Air. Kvitfjell skal etter planen holde verdenscup 6. og 7. mars. Klokken tolv vil kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja orientere om regjeringen unntar utøverne fra innreise- og karantenebestemmelser.

– Vi venter i spenning, sier administrerende direktør i Olympiaparken, Per Olav Andersen.

Tidligere fredag gikk Helsedirektoratet ut med at de anbefaler regjeringen om å ikke gi karanteneunntak for verdenscup i Norge.

– På bakgrunn av dagens smittesituasjon mener vi det er en betydelig smitterisiko forbundet med gjennomføring av toppidrettsarrangementer med internasjonal deltakelse, skriver Helsedirektoratet ifølge NTB.

– Vi viser til at Europa og Norge nå står overfor en meget krevende og usikker situasjon knyttet til smittespredning og belastning av helsetjenesten. I tillegg finnes det nå minst to nye muterte varianter av viruset. Det vil kunne få omfattende konsekvenser på kort og lang sikt dersom det ikke tas grep nå, heter det videre.