Det sier leder for Frivillighetssentralen på Otta, Elisabeth Vollen Randen.

15. mai blir det utdeling av mat til alle de som trenger det i de seks norddalskommunene, på Aktivitetshuset i Otta sentrum. Her er det diskré inngang (ved biblioteket) og alle frivillige som deltar har taushetsplikt.

Må ha flere å spille på

Som i midtdalen, er det organisasjonen Omvendt Julenisse som er ansvarlige for utdelingen. Mat hentes på Matsentralen i Trondheim og fra lokale butikker og produsenter, pakkes i kasser og deles ut til dem som kommer.

Les også

I kø for gratis mat: – Hva om noen ser meg, tenkte jeg

Det er også satt opp egne handlevogner i flere butikker der folk kan bidra med varer.

Utkjøring av mat har de så langt ikke fått organisert, for her har det gått fort i svingene.

– Vi hadde første møte sist fredag, og allerede nå er mye på plass. Men vi mangler frivillige i alle kommuner, så vi oppfordrer dem som ønsker å bidra til å melde seg, sier Randen

– Vi håper at dette kan bli permanent, kanskje hver sjette eller åttende uke. Da må vi ha flere å spille på, sier frivillig og ansvarlig for utdelingen i Sel, Peter Jacobsen.

Han deltok på første matutdeling på Vinstra før jul og ble veldig overrasket over responsen. Det var en jevn strøm av mennesker store deler av dagen. Behovet er nok større enn mange tror, mener han.

– Det ser jeg i jobben min som daglig leder i Frivillighetssentralen også. Det er stadig forespørsler, så ja - det er dessverre behov, sier Randen.

Så langt lageret rekker

Hun er med og drar det hele i gang, men planen er at utdelingen på sikt skal organiseres gjennom en egen selvstendig forening. Selv om Aktivitetshuset på Otta er stedet nå, så er det ikke sikkert det blir permanent. De håper på lokaler i alle kommuner etter hvert, slik at arbeidet kan fordeles.

Hvor mange kommer, tror dere?

– Vi aner ikke. Vi har skrevet at vi har mat «så langt lageret rekker» på plakatene vi skal henge opp. Det er det som gjelder. Og det blir kun utdelingen denne dagen, for vi har ikke mulighet til å lagre mat på huset her, sier Randen.

– Jeg tror vi kan forvente like mange som på Vinstra i hvert fall - om ikke mer, mener Jacobsen.

Hva slags type mat blir det?

– Alt mulig, egentlig. Middagsmat, brød, pålegg, tørrvarer, boksmat. Vi kommer til å pakke et utvalg varer i egne esker slik at det er enkelt å hente. De som vil kan gjerne sende inn en tekstmelding i forkant om hvor mange det skal pakkes til, så gjør vi det. Da står esken klar når de kommer, sier Jacobsen.

Randen håper ikke folk vegrer seg for å hente. Og kjenner du noen som du vet trenger mat eller hygieneartikler, men som ikke har mulighet til å hente selv, så hent for dem.

Tankevekkende

Ordfører i Sel, Eldri Siem (Sp), synes det er tankevekkende at matutdeling skjer i 2023. Vi burde hatt et samfunn som ivaretar alle, sier hun. Slik er det tydeligvis ikke.

– Det er mange forklaringer og årsaker til hvorfor det har blitt slik, men først og fremst at vi lever i ei dyr tid, med prisstigning på mange områder som er med og forverrer situasjonen for folk. Det er ikke bra.

Har du fått noen henvendelser selv om dette?

– Nei, ikke som ordfører. Vi har hatt barnefattigdom som tema både i formannskap og kommunestyre flere ganger – og der har vi en jobb som vi kan gjøre enda bedre, sier ordføreren.