– Kvam kommer til å blomstre! Kolloen forteller om gleden han har kjent på etter at det ble kjent at fabrikken i Kvam har fått nye eiere.

– Jeg måtte ut med flagget og omfavna min gode kone, sier han om feiringen av fabrikketableringen.

Så glad har han ikke vært på lenge.

Flagget gjemmes ikke langt unna. Det skal opp igjen når de som skal jobbe der har sin første arbeidsdag.

Det var like før jul det kjent at selskapet EA Smith AS har kjøpt den nedlagte sponplatefabrikken i Kvam. En fabrikk som har stått tom siden februar 2013. Som var hjørnesteinen i bygdesamfunnet. De skal, gjennom sitt selskap LSE Byggesystemer, produsere bygningselementer og konstruksjonspakker til alt fra hytter og eneboliger, til større bygningsprosjekter gjennom de store landsdekkende entreprenører og byggmestere. Denne uken var representanter for de nye eierne på Kvam og fortalte at de starter produksjonen for fullt fra august. Med en plan om å på sikt ha 20-30 ansatte og en omsetning på 100 millioner kroner.

En stor dag

– Nei, dette er utrolig. En utrolig stor dag for Kvam da vi fikk vite at fabrikken var solgt. Nå må kommunen skaffe hustomter og jeg håper skolen består. Kvam vil atter en gang blomstre som industrisamfunn. Alle i Kvam er glade nå. Det var trøndere som startet fabrikk her i sin tid. Nå er det trøndere som kjem att. Dette må bli bra.

Fra soveromsvinduet hjemme i Linvegen ser Tor Kolloen rett ned på fabrikken.

– Jeg ser ned dit hver eneste morgen jeg står opp. Jeg har savnet aktivitet der. Dugelig.

79-åringen har et hjerte for bygda si og et hjerte for fabrikken. I 1968 inngikk transportselskapet Kolloen Transport, som han jobbet i og senere overtok, en avtale med fabrikken i Kvam om kjøring av sponplater og lim. En jobb han og sjåførene hans hadde helt fram til 2013.

– Jeg jobbet for fabrikken i 45 år. Fabrikken har betydd mye. Jeg omsatte for 17-18 millioner på det meste. Mest takket være fabrikken, som var den største kunden.

Kolloen har vært bekymret for bygda si. Sponplatefabrikken i Kvam ble lagt ned på nyåret i 2013. Fabrikken har ligger ute til salgs siden.

– Ringvirkningene av at Forestia la ned fabrikken ble enorme. Nå må myndighetene og industrien kjenne sin besøkelsestid, sa han til GD i mars i 2020. Han anslo da at det har blitt borte nærmere 100 arbeidsplasser i bygda siden 2013 og omtalte den tomme fabrikken som en skamplett for bygda. Nærmere 100 arbeidsplasser er borte: – Nå må det skje noe med fabrikken på Kvam

Oppfordringen til fabrikkeierne og kommunen var klar: - Finn en løsning!

Ny hjørnestein

Nå er løsningen her. Den mangeårige arbeiderlagslederen i Kvam har mange godord om den nye ordføreren.

– Kommunen har etter hvert gjort en kjempejobb. Jeg vil berømme ordføreren som fikk til dette og fikk rodd avtalen i land til slutt. Dette er ei næring som vil bestå. Jeg har stor tru på at det vil være fabrikk her i mange år framover.

Det er kjent at det var noen forhandlingsrunder mellom grunneierne og kommunen.

– Det måtte gå i orden og det gjorde det, sier han.

At de nye fabrikkeierne signaliserer at de vil bruke lokale samarbeidspartnere klinger som musikk i ørene på den gamle transportøren.

– Det er mange gode lokale transportører. Det er lett å få tak i toppfolk i distriktet. Det er bra at de vil bruke lokale folk. Ringvirkningene kommer til å bli store. Dette vil bety arbeidsplasser for mang en kvamvær, sier Kolloen og har trua på at de på nytt har fått en en hjørnesteinsbedrift i bygda.

Dette er de nye fabrikkeierne

LSE Byggesystemer skal drive den nye fabrikken i Kvam

Målet er 20-30 arbeidsplasser og en omsetning på 100 millioner kroner

De er en del av E.A. Smith AS, en av landets ledende aktører innen salg av byggevarer, trelast, stål og armering.

E.A. Smith er et familieselskap etablert i Trondheim i 1869. De eier og driver Bygger’n kjedekonsept, 50 egeneide Bygger’n-butikker, Smith Stål og HIBA Hus.

Det er omkring 800 ansatte i konsernet.

LSE begynte med levering av elementer i 2000, og startet sitt samarbeid med Bygger’n i 2017. Tre år senere ble E.A. Smith heleier.

LSE har i dag fire elementfabrikker lokalisert til Risør, Meldal, Ørsta og Vegårshei, i tillegg til et salgs- og prosjektkontor i Oslo.

(Kilde: LSE Byggesystemer)

Snakkis på butikken

Ved kassa på Kiwi-butikken i Kvam er også fabrikken tema. Da beskjeden om nye eiere på fabrikken kom vartet Kiwi-sjefen opp med champagnefrokost.

– Ja, det er mye snakk om fabrikken nå. Folk er glade, sier butikksjef Simen Killi (54) og mener dette er positivt for alle. For omsetningen på butikken, for utvikling av tomter og et godt innlegg i debatten om skolestrukturen som pågår i kommunen.

– Vi føler at vi får igjen hjørnesteinen vår. Dette er virkelig en opptur for Kvam. Det er optimismen som rår nå.

Killi forteller at markedsforeningen nylig hadde møte og at tema der er at de gjerne vil møte de nye fabrikkeierne.

Harald Aspeslåen er en av kundene denne dagen.

– Jeg jobbet på fabrikken i 20 år, forteller han til GD. Fra 1967.

– Det er veldig bra at det kommer ny virksomhet i fabrikken. Jeg håper det vedvarer. Det betyr alt for Kvam, sier Aspeslåen på vei ut med handleposen.

Det beste på 20 år

På kafeen Gammelbua litt lengre nord i sentrum av Kvam går også praten om fabrikken.

– Vi satt akkurat og snakket om fabrikken. Det er mange som snakker om dette nå. Ny fabrikk blir bra for alle, en smilende May-Britt Øybrekken bak kassa.

– Det likaste som har skjedd Kvam på over 20 år, kommenterer en over kappekoppen.

– Nesten for godt til å være sant, sier en annen.

Kvamvær og lektor Arild Teigen er også innom Gammelbua denne fredagsformiddagen.

– Det ser ut som det er en stor aktør som overtar fabrikken. Det er positivt så langt. Dette bør ikke minst styrke muligheten for å beholde skolen i bygda, sier Teigen.