Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det tid for å innføre hjemmeskole

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Bare noen få dager
før juleferien starter, herjer uroen hos mange barn, unge, foreldre og besteforeldre.

Smitten har eksplodert i Fronskommunene og i Lillehammer. Sør-Fron stenger nå alle skoler fram til jul. I Lillehammer er mange av tilfellene knyttet til utbruddet ved Lillehammer videregående skole. Nå brer smitten også om seg hos grunnskolene. Elever, lærere og søsken sitter hjemme i karantene over hele Lillehammer. Smittetallene kan raskt stige.

Foreldre venter i spenning på når meldingen om at nok en klasse eller skole komme er rammet. Er det virkelig verdt å gjennomføre årets siste skoledager som planlagt?

Elever og foreldre ved Lillehammer videregående skole har bedt om at skolen må stenges fram til jul, men enn så lenge ønsker ikke rektor å stenge. Situasjonen vurderes fra dag til dag, foreløpig framstår rådene til ungdommene som forvirrende. Barn, ungdom og foreldre trenger klare råd. Å stenge skolene fram til jul og gjennomføre siste uka som hjemmeskole ville sendt et tydelig signal om at nå er det tid for å begrense sosial kontakt.

Hjemmeskole er ikke høyaktuelt bare i Gudbrandsdalen. Kunnskapsminister Guri Melby (V) har foreslått å midlertidig åpne for mer bruk av hjemmeundervisning for elever eldre enn tolv år, også når det ikke er nødvendig på grunn av smittevernhensyn. Regjeringen viser til at skoler med mye fravær på grunn av pandemien har behov for mer handlingsrom. I stedet for at en lærer må løpe fra et klasserom til et annet i mangel på manglende lærerressurser, kan hjemmeundervisning være et nyttig grep. Men forslaget som er ute på høring, møter allerede sterk motstand. Hjemmeskole kan senke kvaliteten på undervisningen og gjøre hverdagen tøffere for elevene som ikke har det greit.

Jula kan være en ekstra tøff tid for mange barn og unge. En uke ekstra hjemme, kan være krevende. Det er viktig at lærere og skolene ser og tilrettelegger for dem som trenger å bli sett i en kaotisk tid. Hjemmeskole er ingen langvarig god løsning, men terskelen bør være svært lav denne siste uka før jul.