Nå er det trykk under lokket i Lillehammer Sp

Partileder Ingunn Lunn Haavemoen skal håndtere situasjonen i Lillehammer Sp, der bl.a. Per Prestrud reagerer på Hilde Hovens opptreden.

Partileder Ingunn Lunn Haavemoen skal håndtere situasjonen i Lillehammer Sp, der bl.a. Per Prestrud reagerer på Hilde Hovens opptreden.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 
Ei uke etter kommunevalget har en ny flertallskonstellasjon funnet sammen om en politisk plattform og et valgteknisk samarbeid. Ap tapte valget, men gjenvant makt. Sp vant valget, men tapte mulighetene til både makt og innflytelse. Nå er det trykk under lokket i Lillehammer Sp.

Hilde Jorun Hoven tråkker til mot Venstres Terje Rønning, og hun gjør det på en måte som får Rønning til å føle seg krenket. Rønning møter sympati langt inne i Hovens parti, Sp. Når tidligere varaordfører Per Prestrud gir partikollega Hilde Jorun Hoven offentlig korreks for måten hun debatterer lokalpolitikk på, er det uttrykk for at begeret er fullt for deler av partiet. Og når partileder Ingunn Lunn Haavemoen sier Hovens debattinnlegg om Terje Rønning er tema på styremøte i kommunepartiet kommende mandag, bekrefter dette at det faktisk er konflikt i partiet.

Hva så? Lillehammer Sp gjorde meget godt valg i Lillehammer, så godt at Vedum-effekten ikke er nok til alene å forklare framgangen. Det gir grunn til å tro at lokale stemmer i valgkampen også nådde ut til velgerne.

Hilde Hoven var toneangivende, sammen med Ola Skrautvol. I ukene før valget fikk disse stemmene lov å være Lillehammer Sp, tilsynelatende uten korrektiver, verken til stil eller innhold. Det faktum at begge ble løftet oppover på lista og inn i kommunestyret med mange personlige stemmer, gir grunn til å tro at de også skal ha sin del av æren for partiets gode valgresultat.

Det vi nå ser, er at disse toneangivende stemmene i debatten også drar med seg noen politisk omkostninger. Sp kunne vist et snev av interesse for rødgrønt samarbeid, om ikke i valgkampen så i dagene etter valget. Det kunne brakt partiet tilbake i posisjon. Men slikt er ikke mulig når partiledelsen er like fraværende etter valget som den var før, og når den retoriske formen får forbli som den var i valgkampen.

Hoven har skapt politisk ufred på en måte som faller flere enn Prestrud tungt for brystet. Sp kler dårlig den bitterheten som Hoven legger for dagen. Partiet kan først og fremst takke seg sjøl for at et godt valg ikke gir uttelling i noen form for innflytelse. Er det Sp-velgere som beklager eller lurer på hvorfor partiet ikke ble invitert til samtaler med Ap og de andre, finner de svaret i leserinnlegg og i kommentarfeltene under leserinnlegg. Og også i måten Hilde Hoven omtaler Terje Rønning (V) på.

Når partistyret behandler saken førstkommende mandag, bør de snakke om hva de vil utrette kommende fire år, og om hvordan de bør opptre for å nå noen mål. Da kan det være greit å velge en form som gjør det mulig å snakke med makta.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags