Gå til sidens hovedinnhold

Nå haster det, Storberget

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Fylkesmannen har innkalt ordførerne Arne Fossmo i Ringebu og Ole Tvete Muriteigen i Sør-Fron til «hastemøte» onsdag. For det som er varslet som flom får stadig nye kjennetegn på at vannet kan komme fort når det først kommer. Kalde netter bremser den jevne smeltingen.

GD har i flere saker vist hvordan Fryas utløp i Lågen over tid har bygd seg opp mer kritisk store grusmasser. I generasjoner har grusuttak bidratt til å fjerne denne potensielt svært alvorlige proppen. I flere år er uttak blitt nektet, tross behovene som også er dokumentert for grusen som ressurs.

NVE utelukker ikke at man kan endre syn. Det har vi hørt lenge. Spørsmålet er hvor mange flommer og hvor store skader det skal ryddes opp i før man gjør flere avbøtende tiltak. Hvorfor skal det ryddes opp med hundrevis av millioner kroner dersom det er mulig å gjøre avbøtende tiltak i forkant?

Hvor store skader skal det ryddes opp i før man gjør flere avbøtende tiltak?

I disse koronatider har det være stor og forståelig innsats i forebyggende og beredskapsmessig innsats. Ikke minst fra Fylkesmannens side. Her har mye gått svært bra. Så er det en gåte hvorfor det ikke er samme beredskapsmessig fokus på flomtrusselen.

Mye av det pågående planarbeidet i Midtdalen bør kunne falle på plass dersom man fra Statens side viser vilje og evne til å komme kommunene i møte. Hver eneste kommune har ansvar for beredskap og sikkerhet. Da er det vår tilnærming å gi full støtte til kommunenes arbeid. Med mindre de blir fritatt av overordnet myndighet.

En slik avklaring bør gjerne komme på onsdag. Mange miljøer er opptatt av å vise til samfunnsregnskap. Ikke minst Regjeringen og fylkesmennene snakker mye og gjerne om slikt. Et samfunnsregnskap for meldt fare om flom bør tilsi en betydelig økt innsats i forebyggende tiltak.