Nå kommer aktors påstand i Valdres-saken

Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund O. Sandland på første dag av lagmannsrettens behandling av ankesaken

Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund O. Sandland på første dag av lagmannsrettens behandling av ankesaken Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Da Valdres-saken gikk for tingretten, ba aktor om fire års fengsel for den tiltalte moren til avdøde Angelica (13). Mandag holder han prosedyre i ankesaken.

DEL

Ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett på Hamar går inn i sin tredje og siste uke.

Saken avsluttes med prosedyre fra forsvarerne Aasmund O. Sandland og Ann-Turid Bugge tirsdag, etter at aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, og Marianne Stein, bistandsadvokat for jentas far, har hatt ordet mandag.

Da saken ble behandlet i tingretten – noe som skjedde i to omganger i 2017 og 2018 – brøt moren ut i kraftig gråt da aktor leste opp tiltalen der det beskrives hva hun skal ha utsatt datteren for. Hun måtte også hentes av ambulanse to ganger på grunn av svært lavt blodsukkernivå.

Har forklart seg

Denne gangen har moren forklart seg for retten, blant annet om tiden fra hun og datteren flyttet til Beitostølen i Valdres høsten 2015, til jenta ble funnet død nyttårsaften samme år. 47-åringen fortalte at hun diskuterte flyttingen med både fastlege, familie og venner.

– Det eneste som så ut til å virke, var oppholdene på hytta på Beitostølen. Der følte hun seg trygg, spiste og la på seg, sa moren.

I retten har hun forklart at hun ikke kjente til at datteren, som led av anoreksi, var i livsfare, og hevdet at datteren tvert imot hadde god allmenntilstand under oppholdet.

Hun ble samtidig konfrontert med at datteren nærmest fikk halvert vekten fra august 2015 til jenta ble funnet død rundt fem måneder senere – fra 41,2 kilo til 21,7 kilo.

Avmagret

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på hytta 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling.

I Valdres tingrett – for anledningen satt på Gjøvik – ba aktor om at moren måtte dømmes til fire års fengsel – hvorav ett år betinget. Retten dømte henne til fengsel i tre år. Hun har ikke erkjent straffskyld.

Kvinnens forsvarere har hele tiden hevdet at hun aldri skulle ha vært tiltalt i saken.

– Anoreksi dreper. Vi har ikke sett spor av straffesaker der anorektikere er døde. Ikke i Norge, ikke i Europa, ikke i andre land vi kan sammenligne oss med. Sånn sett er denne saken unik, sa forsvarer Aasmund O. Sandland innledningsvis i lagmannsretten.

Artikkeltags