Gå til sidens hovedinnhold

Nå lever vi farlig

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Varm vårsol og oppmyking av nasjonale smittervenregler kan være en farlig kombinasjon. Lokalt illustrerer bilder av trengsel i heiskø i Hafjell og fra uteservering andre steder hvordan vi fra en dag til en annen endrer adferdsmønster. Politiet slår fast at de ikke har noen mulighet til å ha verken oversikt eller kontroll, og oppryddingen dagen derpå bekrefter at ikke alt er som det bør være.

Over alt kjenner folk på behovet for forandring, for kontakt og sosial omgang. Strenge smitteverntiltak berører oss svært ulikt, og alt for mange tegn i tiden tyder på at dette er tøffest for de unge. Fra Gjøvik melder Oppland Arbeiderblad at Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (Bup) opplever så mange henvisninger at de ikke klarer å ta unna alle innen gjeldende tidsfrister. De ser en trend der jenter tyr til selvskading for å bli akuttinnlagt.

Trolig er påkjenningen vi har påført de unge det som på sikt er den alvorligste konsekvensen av det vi som fellesskap har vært igjennom. Gjenåpning og normalisering er viktig for en hel generasjons helse.

Gjenåpning og normalisering er viktig for en hel generasjons helse

Utviklingen i smittetallene har vært positiv en periode. Samtidig ser vi hvor lite som skiller enkelttilfeller fra å bli nye, lokale smittebølger. Personer som har vært eksponert for smitte, testes flere ganger før viruset blir påvist. Det gjør at det fortsatt går mange uker før vi kan bevege oss forholdsvis fritt og trygt der folk flest møtes.

Det går noen dager før vi ser om det som skulle være en forsiktig gjenåpning sist helg kan stemples som vellykket, eller om trengselen på mange møteplasser ender med nye smitteutbrudd. Det viktigste etter gjenåpningshelga, er å minne hverandre om at alvoret fortsatt vil henge over oss ei god stund.

Ble overrasket over besøket i Hafjell: – Folk sto som sild i tønne