Nå må de som har sagt de vil styre Lillehammer vise hva de duger til

Styring?: Lillehammer kommune må kutte 120 mill. Nå må de vise hva de duger til, KrF, Ap, SV, V og MDG.Arkivfoto

Styring?: Lillehammer kommune må kutte 120 mill. Nå må de vise hva de duger til, KrF, Ap, SV, V og MDG.Arkivfoto

DEL

gd mener 

Når kommunedirektøren i Lillehammer varsler at driftsutgiftene må kuttes med 120 millioner kroner, er det dramatisk. Det er knapt mulig å lande en budsjettprosess i balanse, uten å svekke viktige velferdstilbud.

Allerede i november 2019 snakket kommunedirektør Tord Buer Olsen om utfordringer han aldri hadde sett maken til, og om å bruke 2020 og 2021 til å gjøre store grep. Den politiske responsen på dette alvoret var ikke all verden.

Så kom koronapandemien. Alt arbeid med å møte de store økonomiske utfordringene måtte settes på vent, samtidig som den økonomiske usikkerheten øker for alle kommuner. Ingen aner hvor store utgifter som til slutt påløper i smitteverninnsats og økte driftsutgifter fordi svært mye må gjøres annerledes. Og ingen aner hvor mye inntektene vil falle.

Verdien av rikspolitiske løfter om at kommunene skal holdes økonomsik skadesløse kjenner vi neppe før mot sluttet av 2020, men vi vet at staten sjelden er raus når kommuner skal kompenseres. Det eneste vi vet sikkert, er at stortingsflertallet har vedtatt ytterligere begrensninger i en av kommunenes få muligheter til å skaffe sine egne inntekter, eiendomsskatten.

De utfordringene som møter Lillehammer, møter de fleste av våre kommuner. For kommuner med synkende folketall, er inntektsutviklingen enda mer dyster.

Rollen som lokalpolitiker er i betydelig endring. Oppgavene går fra å forvalte vekst til faktisk å måtte avvikle oppgaver. Med avvikling av oppgaver, kommer overtallighet. Og med overtallighet kommer gjerne oppsigelser.

Å sette fingeren på hvor kommunedirektøren skal kutte 120 millioner kroner, krever politisk mot. Nå må partiene som har sagt de vil styre Lillehammer i fellesskap vise hva de duger til.

Må bruke 120 millioner kroner mindre neste år: Nå gjenopptar kommunen arbeidet med sparetiltakene

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags