Det er kun elleve måneder siden det norske folk valgte ny regjering. De rødgrønne partiene fikk et solid flertall, og vi endte opp med en Ap/Sp-regjering med støtte fra SV. Etter dette har det stort sett vært motbakke for regjeringa. Høyere drivstoffpriser, økt rente, dyrere varer generelt og strømkrise overskygger alt annet.

Da Kantar i slutten av juni gjennomførte en meningsmåling for TV 2 viste resultatet at Høyre, Frp og Venstre kunne dannet regjering, uten behov for støtte fra KrF.

Det er strømprisen som tar det meste av oppmerksomheten om dagen. Og det er helt naturlig når både husholdninger og næringsliv må betale flere kroner per kilowattime midt på sommeren. I tillegg frustrerer det naturligvis folk at det er enorme forskjeller i strømkostnaden mellom nord og sør i landet.

Regjeringa er i skvis. Med de forpliktelser den norske stat har i det europeiske kraftsamarbeidet, er det ingen enkel øvelse for statsminister Støre og hans kolleger å kaste om på strømpolitikken. Samtidig er det mulig å gjøre mer enn regjeringa har gjort så langt.

Det samme mener flere av regjeringas støttespillere. Nå er det ikke bare velgerne og opposisjonen som murrer. SV og Rødt er tydelige på at noe må gjøres, LO rasler med sablene, og til og med flere av Aps egne ordførere er i opprør. Fra regjeringshold er det fortsatt ganske så stille.

De framstår rett og slett handlingslammet.

Det er hele tre år til neste stortingsvalg. Mye kan skje til da. Men per nå er prosjekt Støre/Vedum i ferd med å bli en enorm fiasko. Presset på å komme med tydelige løsninger på strømkrisa er nå så stor at vi forventer at noe skjer rimelig kjapt. Alternativet vil kunne være en regjeringskrise - hvor Støre i beste fall må styre landet i tre år til mens det i praksis er stort flertall for et annet regjeringsalternativ blant befolkninga.