I helga som gikk feiret norsk idrett seg sjøl under Idrettsgallaen. For oss som fulgte sendinga ble gallaen en bekreftelse på alle de fantastiske idrettsøyeblikk norske utøvere var involvert i gjennom 2021! De nominerte i kategorien «Årets mannlige utøver» kunne stort sett alle også vært nominert til «Årets utøver i verden», og da folket stemte fram «Årets navn» slo Maren Lundby blant andre verdensstjerner som Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen og Erling Braut Haaland.

De senere åra har også parautøverne fått sin naturlige og høyst fortjente plass under Idrettsgallaen. Der stakk Salum Ageze Kashafali og Birgit Skarstein av med prisene, også de i sterk konkurranse med mange andre svært gode utøvere.

Likevel: Utenom Idrettsgallen, og til dels Paralympics, er det enorm forskjell på hvilken oppmerksomhet funksjonsfriske og funksjonshemmede utøvere får.

Idrettsgallaen ble slik sett en oppkjøring til det historiske arrangementet som starter med langrenn på Lillehammer og alpint i Hafjell torsdag denne uka. For første gang samles flere para-VM under samme paraply. Nyvinninga VM i snøsport blir det nærmeste du kommer Paralympics uten at flammen er tent.

VM i snøsport, eller para-VM som de fleste omtaler det som, vil sette sitt preg på både Lillehammer og Øyer de neste par ukene. Dessverre sørger pandemien for endrede planer også for dette arrangementet, slik at åpningsseremoni og den potensielle publikumsfesten må tones ned.

Vi vil likevel merke at om lag 600 personer fra 45 nasjoner er samlet til idrettsfest.

Det historiske arrangementet vil bli historisk godt formidlet til nordmenn gjennom NRK. Statskanalen har 80 medarbeidere på plass. 90 timer med idrettsøyeblikk skal produseres og sendes ut til folket. Dette blir forhåpentligvis et enormt løft for paraidretten – og det setter igjen Lillehammer på idrettskartet, slik OL og Paralympics gjorde det i 1994.

Norge stiller med 15 deltakere i mesterskapet. Den største profilen er Birgit Skarstein, som valgte å feire jula alene i hytta på Sjusjøen for å stille best mulig forberedt. Talentfulle Vilde Nilsen, som har bosatt seg på Lillehammer, er også medaljekandidat. I hele tatt kan det bli flere gylne øyeblikk på de norske utøverne!

At også paraidretten får fram profiler, slik som Skarstein og Kashafali er utmerkete eksempler på her til lands, bidrar til å øke interessen for konkurransene.

Para-VM fra Lillehammer og Øyer vil ikke bare oppfattes som en kraftsamling for utøverne, men i høyeste grad også for alle som liker å følge med på idrettskonkurranser på høyeste nivå.

Såpass forventninger har jeg til det som skal skje, og hvordan arrangementet og konkurransene formidles, at jeg håper vi vil snakke om et «før og etter» Lillehammer-VM hva angår paraidretten og dens posisjon her til lands.

Det vil i så fall bli et løft som utøverne har fortjent.