Nå starter Ruth (14) og vennene klimakamp på Vinstra

MARSJERER FOR ET BEDRE KLIMA: Fredag går vennene Maren Rønningen (f.v), Lene Teigmoen, Ruth Møllerplassen Huse, Oliver Plassen, Aina Johnsen, Linnea Lunde og Ådne Fagervold i demonstrasjonstog for et bedre klima.

MARSJERER FOR ET BEDRE KLIMA: Fredag går vennene Maren Rønningen (f.v), Lene Teigmoen, Ruth Møllerplassen Huse, Oliver Plassen, Aina Johnsen, Linnea Lunde og Ådne Fagervold i demonstrasjonstog for et bedre klima. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Da Ruth Møllerplass Huse (14) spiste middag med kameraten Oliver Plassen fant de ut at ungdommene på Vinstra også må ta klimatak og demonstrere. Etter en rask ringerunde til vennene arrangerer de demonstrasjonstog for klimaet på Vinstra førstkommende fredag.

DEL

– Det har blitt arrangert demonstrasjonstog rundt i hele verden, og nå også i de større byene i Norge. Hvorfor skal ikke ungdommene på Vinstra også bidra for et bedre klima? Det er på tide at ungdommen sier ifra, og selv om Vinstra er en liten plass angår klimakrisen like mye vår framtid, sier Ruth Møllerplass Huse.

Skal marsjere fra Vinstra videregående skole

Planleggingen av fredagens demonstrasjonstog er allerede godt i gang. Tastaturet på mobilene blir varme og informasjonen om demonstrasjonstoget sprer seg fort i sosiale medier hos ungdommen på Vinstra. Fredag formiddag klokka 11 starter demonstrasjonstoget for et bedre klima fra Vinstra videregående skole.

– Vi skal marsjere mot kommunehuset på Vinstra der det blir appeller. Det er en klimakrise i verden, og vi må få ned forbruket til landene og innbyggerne Alle må tenke på sitt eget forbruk som må ned om vi også i framtiden skal få kunne nyte goder fra naturen og klimaet. Vi synes at dette er et veldig positivt initiativ fra ungdommene, og dette vil vi markere også på Vinstra, sier Møllerplass Huse.

Les også: Rundt 300 elever skulket skolen for klima: – Hvis jeg stryker er det verdt det

Les også: Tyske Tim (16) streiket alene for et bedre miljø

– Det er verdt å ofre en skoledag for dette

Det er den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg (16), som streiker for miljøet hver fredag, som har oppfordret ungdommer i alle land til å streike for miljøet fredager.

– Dette er et tema som veldig mange ungdommer bryr seg om. Alt begynner i det små, og dette er en markering vi vil være med på for å få politikerne til å skjønne at noe må gjøres for klimaet nå, sier Møllerplass Huse.

Demonstrasjonstoget er lagt opp midt på skoledagen for ungdommene. Selv går hun og vennene på Vinstra ungdomsskole.

– En dags ofring for å få politikerne til å skjønne alvoret i dette er det verdt, sier 14-åringen.

Hvor mange de blir er hun svært usikker på.

– Det er veldig vanskelig å si. Alt begynner i det små, og 15 stykker er bedre enn ingenting. Vi får se – det kan jo fort bli flere, sier Møllerplass Huse.

Artikkeltags