Når bankene tar med den ene hånda – og også den andre

LITE IGJEN: Om du setter pengene dine inn på bankkonto, gir ikke det all verdens med renteinntekter i løpet av et år.

LITE IGJEN: Om du setter pengene dine inn på bankkonto, gir ikke det all verdens med renteinntekter i løpet av et år. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kommentar 

Det finnes knapt en voksen person i dette landet som ikke er opptatt av bankenes renter.

Om du har gjeld, så er det viktig for deg at rentene er så lave som mulig. Har du innskudd og formue, ønsker du deg høyest mulig rente.

Det er lånerenta som pleier å få mest oppmerksomhet. Hver gang Norges Bank har rentemøte, fylles avisene med ekspertkommentarer og oversikter over hvordan utviklinga av renta vil påvirke folks boliglån.

Denne uka har det imidlertid vært innskuddsrenta som har blitt omtalt og diskutert. For mens bankene er lynkjappe til å følge opp Norges Banks rentehevinger med økte boliglånsrenter, skjer det fint lite med innskuddsrentene.

Enkelt sagt: Bankene sørger for at de opprettholder sin inntjening på utlån, mens de øker inntektene sine på innskudd.

«Jeg vil oppfordre bankene til å gjøre noe med rentemarginen, men jeg vil også oppfordre forbrukerne til å legge press på egen bank og true med å bytte bank hvis ikke rammebetingelsene er konkurransedyktige», uttalte finansminister Siv Jensen (Frp) til NRK,

Jo, det er klart at vi kunder har en viss makt. Samtidig er forskjellene mellom bankenes innskuddsrenter små, for det er egentlig ingen av dem som har vært spesielt ivrige på å la innskuddsrentene følge den naturlige renteutviklinga.

Og hvis det står 35.000 kroner på sparekontoen din, gidder du neppe å ta deg bryet med et bankskifte for å få noen svært få tikroner ekstra i renteutbetaling.

Derfor er det veldig bra at bankenes manglende vilje til å øke innskuddsrentene blir et tema i mediene og blant politikerne.

Om det hjelper, er imidlertid usikkert. I ordskiftet som har vært denne uka har Finans Norge, finansnæringens hovedorganisasjon, vist til nye regler og krav som innebærer at bankenes kostnader i det profesjonelle finansmarkedet øker.

Lite tyder derfor på at bankene kommer til å øke innskuddsrentene betydelig, sjøl om kredittanalytikere er klare på at bankene tjener mer penger i dette markedet enn på ti år.

Bankene framstilles ofte som gode og viktige samfunnsaktører, ettersom de blant annet bidrar med støtte og midler i lokalsamfunnene.

Den skryten fortjener de!

Men denne gangen framstår de som griske kynikere. Det går ikke bare utover kundene, men også deres eget rykte.

Tom Martin Kj. Hartviksen, ansv. redaktør i GD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags