Gå til sidens hovedinnhold

Når er nok nok?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For litt over en uke siden så jeg på Dagsrevyen, som jeg ofte gjør, hvordan en politibil kjørte ned en person, som til og med etterpå ble kalt "knivmannen". Jeg skal ikke konkludere hvem som har gjort hva, rett eller galt, men jeg ønsker å løfte opp det etiske i denne saken. Hvilke signaler ønsker NRK å gi til oss som ser på? Er Dagsrevyen likestilt med actionfilm? Hvordan oppleves denne saken av de som sliter psykisk, eller av andre medisinske grunner kan utagere uten at de egentlig ønsker det?

Etiske råd bør etter min mening være på banen i langt større grad enn vi opplever, blant annet i denne saken.

Det er en kunst å kunne formidle nyheter på en måte som gjør at folk vil se på. Det er ikke verdig for en riksdekkende nasjonal tv-kanal å sende nyheter som gjør at folk slår av tv-en fordi de ikke vet hva som blir sendt av fæle ting, uten forvarsel.

I Medietilsynets retningslinjer som sist er revidert i 2019 står det at nyhetssendinger er unntatt aldersgrenser, men "programmet skal primært være å informere seerne". En nyhetssending som sendes på et tidspunkt (kl 19), hvor mange barn kanskje får med seg det som skjer, bør kunne informere om nyheter uten at man ser grove videoer.

I tilfelle noen lurer, så har jeg sendt saken videre til Kringkastingsrådet.

Jytte Sonne, gruppeleder KrF, Lillehammer