Når hver femte person blir avvist av psykiatrien, er det noe som er veldig galt

AVVIST: Styret i Sykehuset Innlandet er ikke fornøyd med antall avviste pasienter i psykisk helsevern (Illustrasjonsbilde: Frank May, NTB scanpix)

AVVIST: Styret i Sykehuset Innlandet er ikke fornøyd med antall avviste pasienter i psykisk helsevern (Illustrasjonsbilde: Frank May, NTB scanpix) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg Jeg har skrevet innlegg før og fulgt debatten. Når det nå viser seg at hver femte person blir avvist innenfor psykiatrien, er det noe som er veldig galt. Dette har jeg hevdet før, og det kan ikke sies for ofte. Alle prognoser tilsier at det er en stor økning innenfor psykisk helse. Da mener jeg dette er en hån mot de syke.

Her må vi ruste opp tjenesten i stedet for å legge ned. Dette er bare trist. Rus og psykisk helse er en nedprioritert tjeneste. Det er dessverre blitt slik at alle skal være så perfekte, skoleflinke og se godt ut. Det er vel noe vi aller fleste en gang i livet har ønsket oss. Men er det så viktig? Det viktigste er vel å ha det bra i livet sitt.

Her har vi alle et ansvar for å sette dette på agendaen. Det kan gjelde familie, en nabo eller en kollega. Rusrelaterte lidelser rammer mange. Det er i Norge rundt 800 000 pårørende som sliter hver dag med sine nære. Legger vi til mørketall har vi et stort samfunnsproblem. Pårørende blir syke, uføre og til slutt så blir det så vanskelig at noen ikke orker å leve lenger. Dette må vi gjøre noe med. Det haster, for dette gjelder så mange. Psykiske lidelser er sammensatt. Jeg er ingen lege eller psykiater. Men har mange og lange år med erfaring som pårørende, politiker og medmenneske.

Psykiske lidelser behøver ikke å være rusrelaterte, så langt derifra. Det er heller ikke mitt poeng. Vi må ta vare på hverandre, skaffe hjelp når det trengs. Det er så vondt å høre alle disse gode menneskene som blir avvist. Slik kan og skal vi ikke ha det rundt om i våre kommuner. Vi må styrke tjenesten og fange opp de som sliter i mye større grad enn vi klarer i dag. Vi har ingen å miste. Derfor skal ingen måtte bli avvist innenfor psykiatrien.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken