– Når skal du gi ut plate, mamma, spurte barna. I dag takker Mette ungene sine

Mette Nyseter i Lillehammer ble 44 år før hun slapp den første låten sin.

Mette Nyseter i Lillehammer ble 44 år før hun slapp den første låten sin. Foto:

– Jeg har alltid tenkt at det er et stort prosjekt å gi ut musikk, og at jeg måtte få innpass hos et plateselskap. Så ble jeg overrasket over hvor lett det var, sier Mette Nyseter i Lillehammer.

DEL

«Si meg når» heter låten hun slapp rett før helga. Riktig nok ikke den første hun har laget, men den første hun har gitt ut og som folk kan høre via strømmetjenester. Likevel måtte Mette Nyseter bli 44 år før hun våget å blotte seg og musikken sin utenfor husets vegger.

– I stedet for å satse på musikken, valgte jeg meg nemlig et yrke innen film- og TV-bransjen. Siden bygde vi hus og ble familie. I dag har jeg to mindreårige barn. Så er det altså takket være dem at jeg tok mot til meg og ga ut låten min, sier Nyseter.

Til daglig er hun høgskolelektor og faglærer i TV- og dokumentarregi ved Høgskolen i Innlandet (HINN) på Storhove i Lillehammer. Samme sted som hun i yngre år studerte fjernsynsregi og TV-dokumentar. I mellomtida og før hun vendte tilbake til Lillehammer på motsatt side av kateteret, arbeidet hun i blant annet «Åsted Norge», «TV2 hjelper deg», NRKs dokumentaravdeling og flere uavhengige dokumentarfilmselskaper.

Bare til husbruk ... hittil

– Helt siden jeg var ganske ung, har jeg laget sanger på hobbybasis. På videregående var jeg med i ulike band-prosjekter. Siden ble det lite tid til musikk, bortsett fra hjemme i egen stue. Mest til husbruk, altså. Men da ungene begynte å spørre meg om jeg ikke kunne gi ut plate, ble frøet sådd. Og da denne aktuelle låten om tida vi alle lever i, kom til meg i vår, kjente jeg at tida inne til å gjøre et skikkelig studioopptak for å se hva det eventuelt kunne utvikles til å bli. For om litt tid er det ikke sikkert at låten er like aktuell lenger. Så etter å ha blitt tipset av en kollega, tok kontakt med Stig Lognseth i Lognseth Lyd i Gausdal. Med en gang han hadde hørt låten min, sa at den må jo på radio. Så gikk vi gang. Det er takket være ham at låten ble gitt ut så fort.

Rema 1000-metoden

I studioet ble det gjort fire fem opptak.

– Etterpå mikset Lognseth de to beste versjonene, og i løpet av noen timer var den ferdig. Klappet og klar for å slippes. Det rare er at hele tida har jeg tenkt at jeg trengte et band. Men etter at vi hadde testet ut ulike arrangementer, ble vi enige om at vi egentlig ikke behøvde mer enn meg, stemmen min og pianoet mitt.

Det enkle er ofte det beste.

– Nå tenker jeg at innspillingen også er en fin demo jeg kan bruke videre.

– Skrev du både teksten og komponerte?

– Ja, alt har jeg laget sjøl.

– Hva nå når låten er sluppet?

– Jeg får rett og slett vente på responsen og se om en «fugl» snapper den opp, Det er jo bare et par dager siden jeg kastet meg ut fra stupet. Hittil har jeg ikke gjort stort annet enn å dele den på sosiale medier i tillegg til at den ligger ute på strømmetjenester på nettet. Hvis responsen blir god, våger jeg kanskje å dele flere av sangene jeg har laget.

Tekst og melodi kommer gjerne når Mette Nyseter går en tur. Men da har hun ikke med seg det elektroniske pianoet sitt. Derimot har hun utsikt over Lillehammer.

Tekst og melodi kommer gjerne når Mette Nyseter går en tur. Men da har hun ikke med seg det elektroniske pianoet sitt. Derimot har hun utsikt over Lillehammer. Foto:

– Skumlere enn store forsamlinger

Mette Nyseter sier hun synes det er mer skummelt å dele musikken sin enn å lage fjernsynsreportasjen, være på TV med en halv million mennesker som ser på eller holde forelesninger og foredrag med mange hundre tilhørere i salen.

– Jeg føler at å eksponere meg gjennom sangstemmen min, og tekster og melodier jeg har laget, visker ut skillet mellom meg som person og det jeg formidler.

– Hva gjør du om «Si meg når» blir en flopp?

– Hva er egentlig en flopp? For meg er det en seier å bare gi ut egen musikk. Fint å få mulighet til å være en slags motvekt til maskinell og kommersiell musikk. Fallhøyden er uansett ikke stor. Tross alt har jeg et annet yrke. Derfor er det ikke spesielt mye som står på spill. Heller ikke kostet det all verden av penger å spille inn og gi ut «Si meg når». Hvis noen blir rørt, låten vekker følelser eller jeg får høre at jeg har god stemme, er det bra nok tilbakemelding for meg.

– Hva om folk vil ha mer av deg?

– I så fall får jeg ta det som det kommer.

– Savnet det kreative

– Hvorfor ble det dokumentarfilm og ikke musikk du satset på?

– Samme spørsmål har jeg stilt meg selv. Etter videregående kom jeg inn på gitar- og sang-linja på en folkehøgskole, Men jeg fikk det for meg at musikk kunne jeg jo. Derfor hadde jeg lyst å lære andre ting også. Først tenkte jeg å bli sosialantropolog. Men så ble det film og media. Jeg ville fortelle. Siden kom jeg meg aldri ordentlig tilbake på musikksporet. Likevel har jeg ofte savnet kreativiteten det er å lage og framføre musikk.

– Film og media er vel også kreativt?

– Kanskje har behovet for å lage musikk, spille og synge blitt sterkere fordi jeg ikke lenger produserer film og TV, men bruker yrket, utdannelsen og erfaringene mine til å undervise studenter.

– Blir lett klisjeer på norsk

– Du synger på norsk?

– Tidligere laget jeg sanger på engelsk, fordi det da kjennes lettere å gjemme seg bak ordene. Skriver man på norsk, føles gjerne tekstene banale. Kravene til budskap og innhold er større.

– Hva tenkte du da du jobbet med teksten til «Si meg når»?

– Når jeg lager musikk, blir ting liksom bare til. Jeg tenker aldri at nå skal jeg sette meg ned og lage en låt. Heller er det sånn at jeg kan være ute og gå, og så kommer ei strofe, gjerne sammen med en melodi. Da jeg skjønte hva «Si meg når» skulle handle om, fortsatte jeg å jobbe med ordene og innholdet omtrent på samme måte som når jeg som dokumentarfilmregissør skal fortelle en historie. Jeg vet ikke alltid hva som skjer. Likevel føler når det blir riktig.

– Drømmer du om et gjennombrudd som låtskriver og kanskje å bli rik og berømt?

– Berømmelse og rikdom har aldri vært motivasjonen min. Likevel håper jeg låten jeg har sluppet kan brukes til å komme i kontakt med andre musikere, folk jeg kan «leke» sammen med på hobbybasis om kveldene og i helgene. Å drive med musikk må jeg nemlig ha i livet mitt; det gir meg energi, sier Mette Nyseter.


Artikkeltags