Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det er provoserende og trist. Provoserende fordi det virker som om folk på toppen til de grader blåser i regler for å berike seg selv. Trist fordi tilliten er brutt, både mellom ektefeller og mellom politikerne og folket.
Nyheten fredag om at Erna Solbergs ektemann ikke har vært ærlig om omfanget av sin aksjehandel, skaper nye dype rifter i båndet mellom politikerne og velgerne. Selv om Erna Solberg selv sier at hun ikke har vært klar over hvor stor aksjehandelen var, selv om stemmen brast og tårene kom da hun fra talerstolen fredag fortalte at ektemannen har lurt henne, er det ikke godt å vite hva man skal tro.
Dette har vært et dårlig år. Ola Borten Moe (Sp) måtte fratre sin stilling som Forsknings- og høyere utdanningsminister etter kjøp av våpenaksjer. Tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) trakk seg etter at det ble kjent at hun hadde utnevnt to av sine beste venner til verv og foreslått en tredje. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) utnevnte en gode venn til styremedlem i Wergelandsenteret, men fikk derimot bli. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) innrømmet i slutten av august at hun hadde vært inhabil i flere saker, fordi ektemannen kjøpte aksjer mens hun var statsråd. Og nå står altså Erna Solberg for fall.
Politiker-toppenes liv, om det så gjelder Høyre, Ap eller Sp, fremstår svært langt fra vanlige folks liv. Selv ikke for Høyre-velgerne er det normalt å handle aksjer for 118 millioner kroner. 3600 handler over åtte år, i snitt nesten to handler hver eneste dag Oslo Børs er åpen, sier ekspertene vitner om svært avansert aksjehandel.
Høyre har over tid kapret folkets hjerter. Over hele landet blåser det en blå vind. Først fire dager etter valget slipper Høyre nyheten. Flere enn Erna Solberg kan med god grunn føle seg lurt. Å avvente detaljene til først etter valget, kan få flere til å føle seg bedratt.
Ektemannen skal ha skjult aksjehandelen. Uansett har det hvilt et stort ansvar på Solbergs skuldre. Hun har vært inhabil i flere saker hun har behandlet som statsminister, på grunn av aksjehandlene. Til tross for årets mange dårlige nyheter var det ikke før fredag forrige uke at Solberg startet ordentlige undersøkelser.
Om to år er det igjen valg. Partiene har to år på å bygge opp ny tillit hos folket. Da er tiden knapp. Den siste tids aksjeskandaler må samtidig ikke glemmes. Politikerne er nødt til å rydde opp på hjemmebane. Politikerne er nødt til å følge de samme reglene som folket. Tillitsbrudd skjer i mange hjem. Men når tilliten mellom folket og politikerne brytes, ødelegges mer enn et ekteskap.
