Gå til sidens hovedinnhold

Når Uldvaren ser at det lysner , må myndighetene gjøre lysåpningen større

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Mer enn 130 års sammenhengende bedriftshistorie
vitner om styrke, og om godt eierskap gjennom generasjoner. Nå møter virksomheten store prøvelser. Pandemien har også rammet Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk. Koronaen truer viktige arbeidsplasser, og den truer dermed også det som er viktig nasjonal kultur- og industrihistorie.

Når vi snakker om bunaden, er folk flest opptatt av draktform og dokumentasjon på geografisk tilhørighet. De færreste tenker over Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk sin plass i det store bildet av festkledde nordmenn, men uten Uldvaren hadde nasjonaldraktene rett og slett vært mindre nasjonale. Uldvaren bare er der, som en selvfølgelig del av det hele. Akkurat som på det uslitelige stolsetet, og i form av andre tekstiler fra produksjonslokalene ved Nedre Mesnafoss.

Samtidig som man har stått stødig på sterke tradisjoner, er det drevet en imponerende industriutvikling. Mens annen industri har bukket under eller flyttet, har spinneriet på imponerende vis holdt stand.

Spinneriet har på imponerende vis holdt stand

Økonomiske kriser rammer hardt og brutalt. Uldvaren har overlevd flere av dem. Uldvaren kjenner hvordan gode støttetiltak i krisetider ikke er gode nok. To av tre kroner i omsetning, hentes normalt inn fra eksportmarkedet. Selv om hjemmemarkedet ser ut til gradvis å vende tilbake til normalen, merker eksportindustrien hvordan usikkerheten internasjonalt bremser etterspørselen.

Administrerende direktør Jan Skrefsrud beskriver hvordan myndighetenes pakker ikke helt treffer. Uldvaren synliggjør hvor viktig det nå er at Regjeringen leter etter muligheter for å gjøre ordninger bedre.

Når Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk ser at det lysner etter mørke uker, må myndighetene bidra til å gjøre lysåpningen større.

Les også

Uldvaren ser lyset etter helsvarte måneder: – Men en ny smittebølge kan bli krevende, sier direktøren

Les også

Disse lokale bedriftene har fått koronastøtte: Se hvor mye hver av dem har fått