Gå til sidens hovedinnhold

Næringslivet trenger ikke trøst og heiarop, men handling

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Stortingskandidat for Høyre i Oppland, Kari-Anne Jønnes, tror ikke den jevne politiker skjønner hvor krevende det er for næringslivet akkurat nå. Det er en alvorlig og dårlig begrunnet påstand. Jeg er sikker på at de fleste politikere forstår hva slags påkjenning nedstengningen og restriksjonene er for både næringsliv og permitterte arbeidstakere.

Dersom det er noen som ikke har innsett alvoret, ser det ut til å være Høyre selv. Realiteten er nemlig at Stortinget gang på gang har måttet forbedre de krisepakkene regjeringen selv har lagt fram. At staten dekket nesten hele arbeidsgiverperioden ved de første permitteringene, er blant tiltakene Stortinget påla regjeringen. Dette bør vurderes innført igjen. I tillegg har Stortinget pålagt regjeringen å forlenge permitteringsperioden fram til oktober 2021 og å lage en ordning så bedrifter kan få kompensert mat- og drikkevarer som måtte kastes på grunn av nedstengning og skjenkeforbud.

Det er også slik at regjeringen har somlet med krisepakkene. I fjor vår da pandemien rammet oss, kunne vi selvsagt ikke forvente at krisepakkene sto klare med en gang. Det kom brått på oss alle. Men nå har det gått over ett år med en vedvarende pandemisituasjon. Regjeringen har hatt god tid til å forberede seg på en ulike scenarioer. Nå må vi også kunne forvente at nye krisepakker presenteres i sammenheng med nye smitteverntiltak, og ikke mange uker etterpå. Det er som Jønnes skriver en krevende situasjon for næringsliv og permitterte. De trenger ikke flere trøstende ord og heiarop, men handling og støtteordninger som virker.

Niklas Aas Skovdahl, Øyer, 4 kandidat for SV i Oppland

Jeg tror ikke den jevne politiker skjønner hvor krevende det er for næringslivet som bærer den tyngste børen nå