Gå til sidens hovedinnhold

Nedlegging av Granheim lungesykehus er mer enn uansvarlig

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Nedleggelse av Granheim Lungesykehus er mer enn uansvarlig. Granheim er Norges eneste offentlige lungesykehus, og tar imot pasienter fra hele landet.

Til min stor forbauselse har jeg fått vite at ingen av styrets medlemmer har satt sine føtter innenfor døren på Granheim. Dette kaller jeg ansvarsfraskrivelse i alle høyeste grad. Før man tar en så alvorlig beslutning som å legge ned Granheim, er det minste man kan forvente at styrets medlemmer tar seg tid til å besøke Granheim.

I mitt hode bør styret i alle fall tilbringe flere timer på lungesykehuset for å se hva slags behandling lungepasientene får og også for å ta en prat med pasientene for å høre hva de mener om opphold på Granheim og om en nedleggelse, før det i det hele tatt avgjøres hva som skal skje med Granheim.

Granheim ligger vakkert til i rolige og fredelige omgivelser, noe som er meget viktig for lungepasienter. De tåler faktisk ikke stress og mas da dette bl.a. kan utløse astmaanfall. Dessuten er det fredelig og rolig inne på sykehuset og alle ansatte har tid og er meget hyggelige mot alle pasientene. Dette igjen medfører at behandling på Granheim har en positiv effekt for de aller fleste.

Jeg har hørt snakk om at Granheim skal flyttes til Sykehuset Innlandet og da må jeg bare si at styret arbeider med «hodet under armen og armen i bind»!

Sykehuset Innlandet er et akuttsykehus med løping i gangene, mange mennesker og lange avstander og korridorer. Dessuten er det nesten umulig å finne en parkeringsplass. Dette er også et problem for lungepasienter da mange

av dem har problemer med å gå langt. Og hvordan kan en lungepasient få utbytte av 4 ukers opphold på et akuttsykehus som Sykehuset Innlandet?

En annen side av denne saken er at det er ganske uforståelig at vår helse- og omsorgsminister Bent Høie ikke deltar i beslutningen om nedleggelse av Granheim Lungesykehus. Jeg er fullt klar over at beslutninger delegeres nedover i rekkene, men i en så viktig sak som denne, er dette meget uansvarlig.

Jeg svever i den villfarelse at pasientene skal prioriteres i vårt land, men det er helt tydelig at jeg her tar feil. Meget beklagelig!

Så vidt jeg vet, går Granheim Lungesykehus i pluss når det gjelder økonomi, og da er det enda mer uforståelig at sykehuset skal nedlegges.

Det er mitt inderlige håp at styret i Sykehuset Innlandet vil ta til vettet og bruke hodet og sørge for at lungepasientene her i landet fortsatt kan få beholde tilbudet om behandling på Granheim Lungesykehus.

Anne-Kathrine Kvakkestad, Lillehammer