Gå til sidens hovedinnhold

Nei, ikke tvang Slagsvold Vedum

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


«Domstoler, skattekontor, NAV-kontor, trafikkstasjoner og flere andre tjenester har stengt dørene, mens mange kommuner og fylker er slått sammen med tvang», skriver Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum i et innlegg på gd.no 14. juli. Det er i beste fall en usannhet. Ingen kommuner, ingen fylker er «slått sammen med tvang.» Når kommuner og fylker er slått sammen i dette landet, har det skjedd ved en demokratisk prosess, enten ved at kommuner og fylker har ønsket en sammenslåing, eller at sentrale politiske myndigheter, Stortinget, har vedtatt sammenslåing. At Stortinget vedtar sammenslåing til tross for motstand fra et flertall av innbyggerne i de berørte kommuner eller fylker, betyr ikke at Stortinget går til det dramatiske skritt å benytte tvang. Derimot opptrer stortingsflertallet i tråd med de konstitusjonelle regler som gjelder for et indirekte eller representativt demokrati. Hvorvidt det er politisk klokt eller uklok, er en annen sak.

En kommune eller et fylke er ikke selvstendige politiske enheter, selv om enkelte politikere synes å ville gjøre inntrykk av det. Når Senterpartiets leder benytter begrepet «tvang» i denne sammenheng, skjer det med fullt overlegg. Slagsvold Vedum villeder bevisst. Det bør en statsministerkandidat føle seg for god til!

Gunnar Tore Larsen, Lillehammer