Gå til sidens hovedinnhold

Nei til rus-reforma fra regjeringa!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten om regjeringas forslag til rusreform går nå inn i ei avgjørende fase. Forslaget, som bygger på innstillinga fra det såkalte rusreformutvalget, forutsetter å avkriminalisere besittelse og bruk av mindre kvanta av alle typer narkotika, altså ei dramatisk liberalisering av dagens lovverk. Det som kalles mindre kvanta, er heller ikke småtterier, – opp til 10 gram hasj som gir ca. 25 brukerdoser, inntil 2 gram heroin som gir vel 30 doser!

Jeg skal ikke gå så mye inn på argumentasjonen mot reforma her, men vise til mange gode innlegg fra folk med kunnskap og erfaring fra arbeid med rusmisbrukere. En av dem er tidligere narkotikaetterforsker Hallgeir Larsen. Larsen er trolig en av dem som kan aller mest om dette temaet i Norge.

Jeg refererer også til andre utsagn i debatten, f.eks. fra ei som er både pårørende og ansatt i rusomsorgen: «Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform».

Statsadvokat Erik Førde: «- – – avkriminalisering er ei gavepakke til dem som står bak organisert narkotikaomsetning».

Det er svært få kommuner som har støtta forslaget i høringsrunden. Sp er klart imot forslaget, det samme er mange Ap-ordførere. Vi kan videre nevne KRIPOS, samtlige 12 politidistrikter og nå sist landsstyret i Fagforbundet, LOs største forbund.

Årsmøtet i Nord-Fron Ap gikk allerede i februar 2020 enstemmig mot forslaget om avkriminalisering, og bekrefta vedtaket på årsmøtet nå i år. Det er mye som tyder på at Ap blir tunga på vektskåla når saken skal behandles i Stortinget i vår, ettersom KrF også utrolig nok vil gå inn for galskapen.

I Ap er det også delte meninger, og det ser ut til å bli nok ei Oslo-mot-distriktene konflikt. Men i utkastet til nytt program, som skal behandles på landsmøtet i april, står bl.a. følgende:
– Narkotika skal fortsatt være forbudt, og politiet skal fortsatt avdekke og beslaglegge illegale rusmidler som før.
– Ap vil opprettholde et forbud mot narkotika.
– Øke ressursene til politiets innsats mot narkotikasalg og -kriminalitet.

Det er betryggende at partilederen har vært leder i programkomiteen, og vi får håpe at det blir såpass mange voksne folk til stede på landsmøtet at det sier klart nei til forslaget fra regjeringa. Så får heller fornuftige folk sette seg ned og lage ei ny reform etter et regjeringsskifte.

Jeg er ikke i tvil om at det forslaget som nå foreligger, er å gamble med framtida til barn og unge. Det har vi ikke råd til, bare fordi Venstre skal få en politisk seier.

Gunnar Tore Stenseng, Nord-Fron