Sommerkos: Ansgar Korsæth har sommerjobb på Helgøyas turistmagnet Skafferiet. Turistene har strømmet til kafeen og landlivsbutikken på Hovinsholm siden Charlotte H. Sveinsen åpnet for ni år siden. Ikke sjelden er det kø ut døra og ned trappa på kafébygget i den stemningsfulle blomsterhagen. Korsæth serverer den berømte kringla med makronfyll, samt smørbrød med kalkunpølse med kålsalat. Alt hjemmelaget av lokale råvarer.

Sommerkos: Ansgar Korsæth har sommerjobb på Helgøyas turistmagnet Skafferiet. Turistene har strømmet til kafeen og landlivsbutikken på Hovinsholm siden Charlotte H. Sveinsen åpnet for ni år siden. Ikke sjelden er det kø ut døra og ned trappa på kafébygget i den stemningsfulle blomsterhagen. Korsæth serverer den berømte kringla med makronfyll, samt smørbrød med kalkunpølse med kålsalat. Alt hjemmelaget av lokale råvarer.

Traff midt i blinken med Midt i Mjøsa

Nes og Helgøya var fraflyttingsområde. Men så var det noen nye, kreative krefter som tok tak.
Av
Publisert
DEL
Nes og Helgøya var fraflyttingsområde. Men så var det noen nye, kreative krefter som tok tak.

Mens Gudbrandsdalen blant annet har Jotunheimen, Lom og Brimiland, er Nes og Helgøya turistenes sommerfavoritt i Ringsaker. Hit valfarter det folk langvegsfra, mye på grunn av Skafferiet på Hovinsholm, Charlotte H. Sveinsens kafé- og landlivssuksess. Også andre opplevelser har ført til at området har blitt et yndet utfluktsmål, blant annet for mange lillehamringer og gudbrandsdøler.

På Nes og Helgøya hadde de alle muligheter for å lykkes med å dra folk: Hedmarksk storgårdsidyll i all sin velholdte, bugnende prakt. Flate, innbydende sykkelveger med kort avstand mellom fotomotiver som inkluderer herskapelige gardsbygninger, båtliv på Mjøsa, majestetiske løvtrær i vakre alleer, åkre i gult og grønt og høy, blå himmel. Beliggenhet, natur og stedets kultur og historie er viktig, men det selger seg liksom ikke sjøl. Det vet alle som jobber innen opplevelsesturisme.

Ville sette Nes på kartet

For tolv år siden kom gründeren, designeren, styrelederen og to-til-fembarnsmoren Edel Urstad (45) til Helgøya. «To til fem», fordi hun har to egne barn, én er mannen Helges, og i tillegg hadde de to fosterbarn som nå er blitt store.

– Det var et fraflyttingsområde. Folk vi kjente hadde ingen forståelse for at vi skulle flytte til Nes. De skjønte ikke at vi ikke ville bo på Hamar eller Lillehammer, men på en liten gard inni skogen på et sted ingen hadde hørt om. Da tenkte vi at vi måtte sette området på kartet, få det opp og fram, sier Urstad.

«Opplevelsesvegen Midt i Mjøsa» ble startet av Urstad, som flyttet til garden Alhaug på Nes og begynte med design av kjoler og klær i tynn, ren helårsull. Planen med bedriften Edel design var egentlig å finansiere prosjektet Ramp, et prosjekt med villmarksopplevelser for ungdom som hun hadde tatt med seg fra da hun jobbet med indianerungdom i Canada to år. Edel design tok helt av. Til og med Michelle Obama har Edel design i sin garderobe, gitt i gave til den amerikanske førstedamen under nobelprisbesøket i Norge.

– Vi traff markedet med et smell og leverte til 35 butikker over hele Norge i fem år, forteller Urstad.

MYE JOBB, målbare resultater: Edel Urstad var den som tok initiativet til samarbeidet «Midt i Mjøsa» et prosjekt som har skaffet tilflytting og verdiskapning i et fraflyttingsområde.

MYE JOBB, målbare resultater: Edel Urstad var den som tok initiativet til samarbeidet «Midt i Mjøsa» et prosjekt som har skaffet tilflytting og verdiskapning i et fraflyttingsområde.

Høsten 2006 fikk Urstad med seg ni andre som ble enige om å møtes i galleriet til Urstad hver fjortende dag.

Prosessen var i gang.

– En møtefrekvens på hver fjortende dag er uvanlig tett, men det gjør at man er på hele tiden. I januar 2007 hadde vi målsettinger, spydspisser, ansvarsfordelinger og hele pakka på plass.

Hensikten var å løfte hele området, som var mer eller mindre glemt, og gjøre det attraktivt for bosetting og næringsutvikling og få opp stoltheten til de som bor der.

Tingnes: På Tingnes ligger utgangspunktet for en idyllisk reise i bil, på sykkel, i kajakk eller i båt. Nes og Helgøya tilbyr mat, klær, kunst, håndverk, blomster, bær og klatring, blant annet.

Tingnes: På Tingnes ligger utgangspunktet for en idyllisk reise i bil, på sykkel, i kajakk eller i båt. Nes og Helgøya tilbyr mat, klær, kunst, håndverk, blomster, bær og klatring, blant annet.

Skafferiet

Midt i Mjøsa-gjengen startet med å gjøre opp status: Hva er det vi har, og hva er det vi mangler? De manglet blant annet et godt spiseri, og fikk et på Tingnes. Der er også Infoteket, som er en blanding av bibliotek, butikk og turistkontor. Tre år etter åpnet Skafferiet. Det ble en umiddelbar suksess, en turistmagnet som etter ni år bare fortsetter å trekke besøkende i tusentalls både sommer og vinter.

– Det vi alle er stolte av i dag er at vi har lyktes. Vi har lyktes i å bygge bruer mellom oss som bor her, mellom storbønder og husmenn. Men det vi virkelig har lyktes med er å få gjennomslag for at det er lov å lykkes. Janteloven har fått seg en real tupp i rumpa.

Urstad forteller at der det før var skepsis, gleder folk seg nå på andres vegne. Mens det i oppstartsfasen var seks bedrifter, er det nå over 30 små og store bedrifter med i samarbeidet. Helgøya klatrepark drar mye folk, populær er hage og overnatting på Hovelsrud og Hoel gård, samt matopplevelser på flere av Mjøsgårdene.

– Midt i Mjøsa har bidratt til at Nes og Helgøya har blitt så bra som det har blitt. Vi er mange tilbydere som utfyller hverandre, og jeg tenker at jo flere vi er, jo bedre. Det er bra at tilbudet er så komplett som mulig for folk som kommer langveisfra, og dem er det mange av, forteller Skafferiet-gründer Sveinsen.

Hjertet i Mjøsa: Hjerteformede Helgøya er Norges største ferskvannsøy. Tar du av fra E6 ved Moelv eller Brumunddal, kan du besøke over 30 tilbydere som har skapt entusiasme, turisttilstrømming, bosetting og ikke minst arbeidsplasser og verdiskaping.

Hjertet i Mjøsa: Hjerteformede Helgøya er Norges største ferskvannsøy. Tar du av fra E6 ved Moelv eller Brumunddal, kan du besøke over 30 tilbydere som har skapt entusiasme, turisttilstrømming, bosetting og ikke minst arbeidsplasser og verdiskaping.

Inspirert av Arne Brimi

Hun mener Skafferiets åpenbare fortrinn er beliggenheten, og syns selv det er herlig å komme til vakre steder i Norge som er helt annerledes enn der hun selv er så heldig å bo.

– Jeg syns Gudbrandsdalen er helt fantastisk, og drar veldig ofte til Lom. Jeg har god kontakt med Hans og Ola og Arne Brimi og vi har blant annet hatt barna med på Brimi Sæter flere ganger. Arne har vært en stor inspirator for meg, sier Sveinsen.

– Arne Brimi er den beste kokken vi har, og var først ute i Norge med å tenke lokal mat og lokale råvarer, sier Sveinsen, som selv har gitt ut to kokebøker og brenner for lokalmat.

Prisene har drysset og drysser fremdeles over Midt i Mjøsa og flere av dem som er med i nettverket. Nasjonale, regionale og lokale bygdeutviklingspriser og internasjonale kultur- vernpriser. Blant annet har Skafferiet, Hovelsrud, Hoel, Sveinhaug gård og Edel Design mottatt priser. På årsmøtet til nettverket har de en egen post som heter «priser».

– Vi la et grunnlag for at folk som gikk med gode ideer i magen hadde et fundament å bygge ut fra og at flere turte. Det er flere som har sagt at de ikke hadde turt å gjøre det uten å ha Midt i Mjøsa i bunn.

Siden kom Mjøsgårdene, noe Edel Urstad syns er kjempefint.

Urstad selv har fått Kongens fortjenstmedalje for jobben hun har gjort. Suksessen og rutinen har ført til foredagsoppdrag. Hun har blant annet vært og fortalt om erfaringene med Midt i Mjøsa i Gudbrandsdalen.

– Råd til andre som ønsker å bygge et nettverk lik Midt i Mjøsa?

– Du må ha en iver etter å få det til, en visjon og være samarbeidsvillig. De ti som jobba fram Midt i Mjøsa la ned en betydelig arbeidsinnsats, egentlig på et luftslott, men de hadde veldig tro på ideen, forteller Urstad, som også anbefaler at en person, helst en intern, leder prosessen. En person som kan det, som kan ta ansvar og som tåler at det blåser.

– Dugnad skal man heller ikke undervurdere, altså. Det er ren indremedisin for ethvert samfunn.

Hagelykke: Den historiske hagen på Hovelsrud gård er verdt et besøk i seg selv. Her får du også kjøpt saft og mat fra gården.

Hagelykke: Den historiske hagen på Hovelsrud gård er verdt et besøk i seg selv. Her får du også kjøpt saft og mat fra gården.

Skaper befolkningsvekst

To prosents befolkningsøkning siden prosjektet Midt i Mjøsa startet. Det er ett av de målbare resultatene, ifølge NRK og Urstad.

– Det har ført til tilflytting, til stor stolthet i befolkninga og mange arbeidsplasser. Selv har jeg seks arbeidsplasser hele året, Skafferiet har mange arbeidsplasser i sesong, i likhet med flere andre, men det er også mange helårsarbeidsplasser for øvrig.

Hun har tro på slike «ruter», at folk går og plukker opplevelser.

– Men det må være variasjon i tilbuden, og kvaliteten må være høy. Ikke tillat sluntring. Det må være takhøyde i gruppa til å løfte i lag. Og for Guds skyld: Unngå kritikuser, «stoppere» som dreper all gnist når det er ideer og muligheter som skal utredes. Ikke innvitér dem inn. Vi andre har såpass bakkekontakt selv at vi skjønner hva som er realistisk og ikke.

Urstad, som selv ikke betegner seg som feminist, mener det er påfallende mange sterke kvinner i nettverket, men en god miks av fastboende og tilflyttere, kvinner og menn.

– Men å lansere en sånn idé og dra den i gang, måtte det nok være en utenfra med nye øyne som gjorde.

Norges Spiskammers: Nes og Helgøya har et spesielt godt jordsmonn. Helge Hvoslef har 2.000 økologiske solbærbusker.

Norges Spiskammers: Nes og Helgøya har et spesielt godt jordsmonn. Helge Hvoslef har 2.000 økologiske solbærbusker.

Bildeserie:

Bildeserie

Bildeserie Nes og Helgøya

Infoteket på Tingnes

Artikkeltags