Gå til sidens hovedinnhold

Neste vår fyller de plakatene som forteller om hva norddøler er stolte av

Artikkelen er over 2 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De har et drøyt år på seg, norddølene som for 14. gang mobiliserer for ungdomsmusikal i regionen. Ungdomsmusikalen i norddalen har stått sterkt fra første forestilling i 1998. Det som startet som et elevprosjekt i Sel musikkskole i, har blitt regional merkevare. Knapt noe annet enkelttiltak kan måle seg med dette store kulturløftet.

Det har vært vel 20 år med hardt arbeid, usikker finansiering og varierende grad av kommunal deltakelse. Hver eneste gang har lokale ungdommer tatt sats. Like ofte har de skapt begeistring og stolthet.

Selvsagt byr tiltaket fortsatt på store utfordringer, både organisasjonsmessig og økonomisk. Men den tid da enkeltkommuner kunne si at dette tiltaket ikke var deres anliggende, er definitivt ute. Ungdomsmusikalen angår hele regionen. Dette er en av de store kvalitetene regionen kan snakke om.

Rock of Ages, minst 50 unge utøvere på scenen, et budsjett på 1,7 millioner kroner, ni forestillinger, kanskje en liten turné hvis pengene rekker langt nok ... Det er ambisiøst, og ambisjonsnivået er valgt av folk som vet hva slike løft koster av felles krefter.

Flere enn 1000 ungdommer har på ulikt vis deltatt i musikaloppsetningene. Flere av dem kommer tilbake for på et eller annet vis å ta del i nye oppsettinger. Drøyt 20 år etter starten, ser vi hvordan dette også favner flere generasjoner.

Unge norddøler har et krevende arbeidsår foran seg. Samtidig vet de at de gjennom dette året blir del av en kulturtradisjon hele regionen snakker om. Neste vår fyller de plakatene som forteller om hva norddøler er stolte av.

Les også: Rock of Ages på Otta: – Vi jobbet en måned for å få rettighetene