(Nordlys): Klokken 09.15 onsdag 15. juni melder politiet i Troms om en ulykke ved Rolla, ikke langt fra Ibestad i Troms. Meldingen lyder som følger:

«Det har vært en trafikkulykke på Rolla. Brann og ambulanse jobber på stedet. Politiet er i utrykning til stedet. En lastebil med gravemaskin på skal ha kjørt i grøfta. Fører av lastebil er skadet.»

I hytta i lastebilen sitter Nico Åland. Han vet ikke helt hva som har skjedd. Han var på jobb og kjørte lastebil med en gravemaskin på flaket. Noen kilometer utenfor Ibestad går det galt. Lastebilen havner på to hjul og ferden ender i grøfta. Hytta blir smadret i sammenstøtet.

Åland er klemt mellom setet og taket. Han kan ikke bevege seg. Det renner blod – mye blod – nedover kroppen hans. Føttene er fastklemt og han kan bare bevege en arm. Men hodet er verst. Det er der alt blodet kommer fra.

Knuste ruten

I bilen bak Åland sitter faren til sjefen. Han ser hva som har skjedd, hopper ut av bilen og løper bort for å hjelpe.

– Han rev kompressorhornet av taket på bilen og knuste sideruten med det. Da fikk han skrudd av lastebilen og kuttet bilbeltet.

På dette tidspunktet har han mistet mye blod, og begynner å bli svimmel. For å roe seg selv ned og minske blodtapet, forsøker han å puste rolig.

Masse folk

Det er flere som har sett hva som har skjedd. Fra alle kanter kommer det naboer løpende for å hjelpe. Etter noen minutter kommer også Ibestad Brann og Redning til stedet.

– Det gikk utrolig fort. Plutselig var det masse folk rundt meg.

Ålands sjef jobber i brannvesenet, og det er betryggende for Åland å se ett kjent fjes.

– Han begynte å tulle med meg. Det hjalp veldig på.

Redningsmannskapet begynner å skjære ut sjåførsetet for å få Åland løs.

– Da sa jeg at om de hjalp til, så kunne vi lirke meg ut av setet uten å bruke tid på å klippe det opp.

I det han blir dratt ut av bilen, sier han: «Nå tror jeg at jeg besvimer».

«Det skal du få lov til», svarer ambulansearbeideren.

Det neste han husker er at han blir tatt med inn i luftambulansen og fløyet til UNN i Tromsø. Der bærer det rett på akutten.

– De konstaterte at jeg hadde tre brudd i nakken, to i innfestingen til hodet og ett lengre nede. Jeg hadde også flerret av halve ansiktet, som resulterte i et kutt som gikk over hele hodet.

Kuttet i ansiktet og hodet blir lukket med 41 sting og ti stifter. For bruddene i nakken får han krage.

Åland er innlagt på UNN i fem dager. Mye av tiden er han på sterke smertestillende. Familie og venner er på plass og støtter ham gjennom de tunge dagene. Når han etter noen dager klarer å gå to-tre skritt bort til en stol, står jubelen i taket.

Takknemlig

Mandag fikk han forlate sykehuset. Med krage rundt nakken og masse smertestillende i bagen ble han kjørt tilbake til Lenvik. Det som sto i hodet på ham var å få møte sine redningsmenn.

– At de kom så fort til ulykkesstedet berget livet mitt. Jeg er utrolig takknemlig for Ibestad Brann og Redning og alle de lokale som kom til og hjalp – ikke minst ambulansen som var raskt på stedet. Her ser man virkelig viktigheten av å ha lokal beredskap. Hadde ikke de karene kommet så raskt som de gjorde, så er det ikke sikkert dette hadde gått bra.

Han har allerede møtt redningsmannskapet for å takke dem.

– Det var en utrolig god følelse. De er en fantastisk gjeng. Bergingsmannskapet er superhelter.

Godt humør

På tross av mye smerter klarte Nico å beholde sitt gode humør gjennom hele sykehusoppholdet

– Dessverre for de som jobbet der, kan man si. Jeg tror nesten legene var glad da jeg dro derfra. Da hadde jeg jåsset og tullet med dem i mange dager.

Nico Åland er aktiv på sosiale medier med kanaler både på TikTok og Instagram. Her har han oppdatert følgerne på hva som har skjedd – alltid med en stor dose humor.

– Det har vært godt å kommunisere med folk der.

Ulykken har satt en alvorlig støkk i ham.

– Det går bra nå, men hver morgen når jeg våkner, kan jeg ikke fatte at jeg lever.

Og én viktig ting tar han med seg videre fra opplevelsen.

– Bruk alltid bilbeltet, selv på korte turer. Det er det mange lastebilsjåfører som må ta til seg.