Tilsynet etter drapssaken i Nord-Fron blir det mest omfattende noen gang

TILSYN: Fylkesmannen i Oppland er på tre dagers tilsyn i Nord-Fron kommune, etter drappsaken i oktober i fjor.

TILSYN: Fylkesmannen i Oppland er på tre dagers tilsyn i Nord-Fron kommune, etter drappsaken i oktober i fjor. Foto:

I tre dager skal Fylkesmannen være på tilsyn i Nord-Fron. Mellom 40 og 50 personer i helsevesen og skoler skal intervjues.

DEL

NORD-FRON: Dette er det mest omfattende tilsynet Fylkesmannen noen gang har gjennomført. Både Vinstra ungdomsskole, Vinstra vidaregåande skule, barnevernstjenesten og helse- og omsorgstjenestene i Nord-Fron kommune omfattes av tilsynet.

Et tilsyn som kommer etter drapssaken på Vinstra i oktober i fjor, der den 16 år gamle Laura Iris Haugen ble drept av en jevnaldrende gutt fra Vinstra.

Hovedtilsynet gjennomføres fra i dag og fram til fredag. Et mål er å avdekke om noen har hatt informasjon, som det burde vært varslet fra om.

– Tilsynet er i gang, sier kommunalsjef i Nord-Fron, Knut Håvard Meldal. Han sier at det er nærmere 20 personer innen helse som skal intervjues, og mellom 20 og 30 personer knyttet til skolene. Dette inkluderer ansatte ved Vinstra vidaregåande skule. Intervjuene gjennomføres på skolene og i kommunehuset.

LES OGSÅ: Både skolene, barnevernet og helsetjenestene i Nord-Fron skal nå undersøkes nøye etter drapssaken på Vinstra

Ba selv om tilsyn

Nord-Fron kommune ba selv om at et tilsyn ble gjennomført. Dette er et såkalt systemtilsyn.

– Det er en alvorlig sak vi har stått overfor og det er viktig for oss å belyse tjenestene våre. At andre kan gå inn og se om vi kunne gjort noe annerledes og hva vi eventuelt kan lære av det, sa administrasjonssjef i Nord-Fron kommune, Arne Sandbu til GD da de ba om tilsynet i november i fjor.

LES OGSÅ: Vinstra etter drapssaken: – Vi vil få belyst om vi har gjort ting riktig i skole og helsevesen

– Vi står overfor en utfordring som samfunn i forhold til det å fange opp risikoelementer. I mange saker kan vi se at det er der svakhetene ligger, sier direktør hos Fylkesmannen, Eli Blakstad, da de varslet tilsynet.

Fylkesmannen skrev de blant annet dette i varselet:

En risiko kan være at offentlige instanser ikke sikrer at ansatte skaffer til veie informasjon, som de skal og bør ha, om de personer de skal yte tjenester til og tiltak overfor. En annen risiko er at ansatte i de aktuelle tjenestene sitter på informasjon som de skal eller bør følge opp, men der de av ulike årsaker unnlater å handle.

En rapport vil foreligge i etterkant av tilsynet. Det er opplyst om at dette vil bli en offentlig tilgjengelig rapport.

Både familien til drapsofferet og familien til den drapssiktede er orientert om tilsynet.

LES OGSÅ: Vinstra-drapet: 16-åringen fikk to nye uker i varetekt

LES OGSÅ: TV2: 16-åringen erkjenner drapet på Laura Iris (16)

LES OGSÅ: Vennene: – Laura Iris var gledessprederen i vennegjengen. Den som tok vare på alle.

Artikkeltags