Norge fungerer best på grønt

HURTIGTEST: Tenk deg at alle borgere ble bedt om å teste seg, f. eks. hver fjortende dag. Og at alle som kommer til Norge må ta testen og de umiddelbare konsekvensene, skriver innsenderen.

HURTIGTEST: Tenk deg at alle borgere ble bedt om å teste seg, f. eks. hver fjortende dag. Og at alle som kommer til Norge må ta testen og de umiddelbare konsekvensene, skriver innsenderen. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
La oss si at det finnes en hurtig, sikker koronatest som vi kan utføre på oss selv. Kanskje med trykk på en app? Eller stikke fingeren inn i et apparat på bensinstasjonen og matbutikken. Eller ambulant for mennesker ute av sirkulasjon, i institusjoner etc. Testen vil kreve en identifikasjon med fødselsnummer. Tenk deg at alle borgere ble bedt om å teste seg, f. eks hver fjortende dag. Og at alle som kommer til Norge må ta testen og de umiddelbare konsekvensene. Viser testen positiv kan du, der og da, velge 10 dagers hjemme-isolasjon eller gratis opphold på et hotell. Du blir oppringt/kontaktet av «Smittegeriljaen» og alle nærkontakter de siste tre dager blir satt i karantene. Er testen negativ, fortsetter livet som vanlig. Om to uker må du ta en ny test.

Norge fungerer best på «grønt»! De som blir syke kan ofte klare seg hjemme. De som velger hotell – opphold får et enklere liv som isolert. Dessuten utsetter de verken naboer eller familie for smitte, for de trenger hjelp til mat- og medisin- innkjøp. Hotellene har ledig kapasitet nå. Noen kan ta imot langtids risikogrupper, mens andre kan betjene korttids positivt testede mennesker. Vaksine er et middel. Det kommer etterhvert. Har vi tid til, og tro på at det er den endelige løsningen? Er det samfunnstjenlig å starte Norge for fullt, beskytte de sårbare og fjerne smittede ved hyppig testing? Restriksjoner og tiltak som leder til nedleggelse, konkurser, selvmord og ensomhet skaper frykt og forvirring. Folkehelse måles vel best som summen av tilfredse borgere. Det kan hende at å ta ondet ved roten er både effektivt og rimeligst.

Mette Elfving, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags