Gå til sidens hovedinnhold

Nortura plikter å tenke på sine medlemmer. Omtanken handler om mer enn penger på kort sikt

Artikkelen er over 2 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Med ujevne mellomrom foreslår bøndenes rådgivere å endre strukturen i foredlingsindustrien. I meierisamvirket har Tine sitt flaggskip på Frya. Viktige meierianlegg finner vi i tillegg på flere steder i distriktet vårt.

I kjøttsamvirket er hovedanlegget på Rudshøgda. Som på Frya trenger også Rudshøgda til å bli utviklet videre. Men strategene i Nortura har knapt bedre argumenter i dag enn i 2014, sist Otta-anlegget ble truet med avvikling.

Tvert imot. På årsmøtet til Norges Bondelag i Lillehammer om en uke vil temaet dyrevelferd stå på dagsorden som aldri før. Dyrevelferd er i ferd med å bli jordbrukets lakmustest. Skal Staten yte milliarder til bøndene, skal sjølforsyning og dyrevelferd være kvitteringene næringen skal gi tilbake til samfunnet?

Nortura på Otta er som et foredlingsmessig fyrtårn i vårt distriktsjordbruk

 

Nortura plikter å tenke på sine medlemmer. Omtanken handler om mer enn penger på kort sikt. Omtanken skal romme ivaretakelse av medlemmenes lojalitet nettopp til kjøttsamvirket. I det som er sentrale områder i Innlandets husdyrproduksjon inviterer Nortura til en splitt- og hersk mentalitet dersom Otta-anlegget settes i spill.

Derfor bør utfallet selvsagt bli det samme som i 2014. Men med den forskjell at tida nå er inne til å styrke anlegget på Otta, framfor å svekke det. Nortura på Otta er som et foredlingsmessig fyrtårn i vårt distriktsjordbruk. Faller et slikt anlegg, mister næringen viktig politisk legitimitet.

Norturas ledelse befinner seg definitivt ikke i et forretningsmessig vakuum. Regjeringens rammebetingelser påvirker prioriteringer. Derfor er Otta-debatten en diskusjon myndighetene bør ta del i. Norturas debatt kommer på et tidspunkt der dyrevelferd og miljøhensyn tillegges økt vekt. Slikt bør spille inn når Otta-anlegget også denne gang sikres videre drift.

Les også

– Nødvendig å gjøre noen grep i Nortura-systemet