Trenger Lillehammer en ny kunsthall? Nei, selvfølgelig gjør ikke byen det. Verken nå eller i 2027. Hvis noen har ambisjoner om å gjøre Lillehammer til Innlandets svar på Bilbao, ja så for all del, men de bør ikke skyve by-jubileet foran seg. Den gaven bør ha et annet siktepunkt og en annen målgruppe enn å imøtekomme en allerede godt ivaretatt side av byens kulturliv.

Det var daværende kulturminister Eleonore Bjartveit som snøt Lillehammer for et lenge etterlengtet kulturhus. Det var før OL i 1994. Statsråden ville heller bruke pengene på Maihaugen. Siden har byen måtte klare seg uten kulturhus. Riktignok ble Banken pusset opp til OL, men det gamle, ærverdige bygget har aldri klart å dekke det behov en by på Lillehammers størrelse har for å samle sitt kunst- og kulturliv under ett og samme tak.

Stortorget var den gang et alternativ for plassering av det kulturbygget byen ikke fikk. Nå ser jeg i GD, 6. november, at den nåværende og den tidligere direktør for Stiftelsen Lillehammer Museum, har andre planer for byens mest populære parkeringsplass. De vil bygge Innlandet kunsthall, og de vil gi den som gave til byens 200-årsjubileum i 2027!

Nå er det tydeligvis ikke byen og dens jubileum, for ikke å si dens befolkning, som er den fremste drivkraften for direktørene Audun Eckhoff og Jostein Skurdals ambisjoner. Det minner mer om: Årets julegave til hele familien, ny Mercedes til far! Lillehammer og Lillehammer Kunstmuseum skal bli Innlandets fyrtårn! Innbyggernes stolthet! Ifølge direktørene.

Det er selvfølgelig fint å være stolt. Men det er greit å ha et sted å øve også! Et sted hvor et mangfoldig lokalt kulturliv kan møtes i hverdag og fest. Hvor det kan spilles, danses og synges, kort sagt hvor unge og gamle kan få utfolde seg på nær sagt alle nivåer. Og hvor byens befolkning kan få oppleve stor kunst, det være seg fra internasjonale som nasjonale utøvere. Et kulturhus tilpasset en middels stor norsk by og dens innbyggere. En litt jordnær sak for en gangs skyld. Kanskje litt uvant for en by som til tider synes mer opptatt av fasaden enn av innholdet.

Så dra til Oslo, til finansminister Trygve Slagsvold Vedum og minn ham om Hurdalsplattformen. Om alle de fine ordene og løftene om kultur og milliarder til alle der ute i regionene. Men ikke fortell ham om skissa til Snøhetta. Fortell ham om brakkene bak Banken. Så får vi se hva de er verdt disse ordene om at nå er det vanlige folks tur!

Gunnar Tore Larsen, Lillehammer