Ny trygghet for reiselivet – nå bør de satse på å selge vinteren

REISELIV: Nå er det lov å håpe på at den nye kompensasjonsordningen vil gi reiselivsbedriftene ro til å fokusere på å tiltrekke seg flest mulig turister i vinter.

REISELIV: Nå er det lov å håpe på at den nye kompensasjonsordningen vil gi reiselivsbedriftene ro til å fokusere på å tiltrekke seg flest mulig turister i vinter. Foto:

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Reiselivsnæringen har lagt en unormal sommer bak seg. Nordmenn reddet sommeren for noen reiselivsbedrifter i Gudbrandsdalen. Høsten og vinteren er preget av usikkerhet. Folk sine reisevaner har endret seg, konferanser er avlyst og julebordsesongen henger i en tynn tråd. Heldigvis foreslår regjeringen nå en etterlengtet kompensasjonsordning på inntil én milliard kroner for reiselivsbedrifter. I tillegg kommer 250 millioner kroner til omstilling.

Ordningen skal gjelde fra september til og med desember 2020 og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter. Målet til regjeringen er å rette tiltakene mot bedrifter som har stort omsettingsfall. Det vil si at hoteller og overnattingssteder, serveringssteder, formidlingsbransjen og deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser kan få hjelp. Hvem som får tildelt støtte, skal avgjøres manuelt. Det haster med å finne en effektiv måte å gjøre det på. Regjeringen sier de vil ha ordningen klar i oktober, men pengene blir først utbetalt på nyåret.

Et sårt trengt bidrag for å skape forutsigbarhet og positivitet

Kritikere frykter at regjeringen med slike ordninger skal bidra til å holde liv i bedrifter som i en normalsituasjon ville gått konkurs. Men ifølge tallene til Virke, den norske hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, vil støtteordningen være langt fra nok til å redde alle. De anslår at reiselivet vil ha et omsetningsfall i 2020 tilsvarende 80–90 milliarder kroner.

Visit Lillehammer er likevel lettet. Endelig blir reiselivsnæringen hørt. Den nye ordningen regjeringen foreslår er et sårt trengt bidrag for å skape forutsigbarhet og positivitet for reiselivsnæringen. Den nye ordningen kan bety et være eller ikke være for bedrifter i Gudbrandsdalen. For mange innbyggere er det avgjørende for om de har en jobb å gå til. Nå er det lov å håpe på at den nye ordningen vil gi såpass ro for reiselivsbedriftene at de kan bruke energien på å gjøre seg mest mulig attraktive for å tiltrekke seg flest mulig turister.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags