I tillegg er det klare målet å knytte til seg flere lokale bedrifter som samarbeidspartnere. Som transportører og andre.

– Det er et klart mål for oss å skape verdier i lokalsamfunnet og bidra til bærekraftige lokalsamfunn, sier direktør i LSE Byggesystemer, Roy Erik Reme til GD. Han sier at det langsiktige målet her er en omsetning på 100 millioner kroner.

De nye eierne overtar den gamle sponplatefabrikken i Kvam april. Etter planen skal produksjonen i gang fra august. Nå starter letingen etter både fabrikksjef og produksjonsmedarbeidere. I starten blir det åtte-ti arbeidsplasser. Men det klare målet er opp mot 30 arbeidsplasser her når produksjonen er i gang for fullt.

Kjøpte fabrikken

I desember ble det kjent at selskapet E.A. Smith har kjøpt den gamle sponplatefabrikken på Kvam. Det er underselskapet LSE Byggesystemer som skal inn i fabrikklokalene, som har stått tomt siden 2013. Selskapet skal produsere bygningselementer og konstruksjonspakker til hytter, eneboliger og til større bygningsprosjekter gjennom både de store landsdekkende entreprenørene og byggmestere over hele landet.

Onsdag var ledelsen i LSE Byggesystemer på befaring på fabrikken sammen med representanter fra Nord-Fron kommune.

– Nå er det viktig for oss å komme i gang med ansettelser. Ved full produksjon trenger vi 20-30 personer. Vi er ute etter dyktige og engasjerte medarbeidere, sier Reme, og har innledet et samarbeid med NAV for å rekruttere folk. De ønsker blant annet å knytte kontakt mot Vinstra vidaregåande skule med tanke på lærlinger.

Håper på lokal fabrikkleder

Det skal ansettes en lokal fabrikkleder. Fabrikkeierne håper nå at gode folk søker.

– Tømrerbakgrunn og helst ledererfaring er det vi ser etter. En selvstendig person med fagkompetanse. Det er viktig å få på plass denne personen fra starten, slik at den nye lederen kan være med og forme produksjonen.

Når det gjelder andre ansatte, er de ute etter folk med fagbrev i tømrerfaget. De sier at også stor innsatsvilje er viktig, og at ikke alle nødvendigvis må ha fagbrev.

- En viktig etablering for oss

Neste uke skal AF Decom i gang med å rydde ut stålet fra fabrikken og klargjøre for nye eiere. I april overtar de nye eierne og starter oppgraderinger av bygget og installasjon av maskiner.

Reme vil ikke være konkret på investeringene de må gjøre her, men sier at det handler om flere titalls millioner. De har blant annet investert i en sag til fem millioner kroner.

For oss er dette en viktig etablering. Kvam har en sentral beliggenhet mellom Oslo og Trondheim. Målet vårt er å bli landsdekkende. Vi skal være i full produksjon i løpet av sommeren.

Reme sier at de vil bruke lokale firma og legge vekt på kontakt med både transportfirma og andre.

– Vi vil knytte til oss lokale aktører, det gjør vi også andre steder. Dette vil gjelde både innen service og produksjon. Vi har fått noen henvendelser allerede. Vi vil gjerne møte lokale firma og få til gode lokale firma og få til samarbeidsavtaler.

Hvem er kundene dere skal levere til?

– Proffkunder, alt fra byggmestere til store entreprenører. Vi leverer også via Bygger'n. Vi leverer både til hus, hytter, leiligheter og offentlige bygg. Vi produserer det kundene vil ha og kan levere skreddersydd, sier teknisk sjef Pål Torvaldsen.

Ikke hver dag

- Det er ikke hver dag vi har en slik etablering i Gudbrandsdalen. Dette tilfører noe helt nytt. Kommunen skal være med å bidra, sier næringssjef i Nord-Fron kommune Egil Tofte, som har store forventninger til de nye fabrikkeierne.

Ordfører Anne Marie Olstad (Ap) var også på fabrikken onsdag.

– Dette er en stor glede for Kvam og for Nord-Fron. Dette vil generere mange arbeidsplasser, ikke bare i fabrikken men også ellers, sier hun.

Reme sier at de setter stor pris på mottakelsen de har fått i Kvam og i kommunen.

Dette er LSE Byggesystemer

LSE Byggesystemer er en del av E.A. Smith AS, en av landets ledende aktører innen salg av byggevarer, trelast, stål og armering. E.A. Smith er et familieselskap etablert i Trondheim i 1869. De eier og driver Bygger’n kjedekonsept, 50 egeneide Bygger’n-butikker, Smith Stål og HIBA Hus. Det er omkring 800 ansatte i konsernet.

LSE begynte med levering av elementer i 2000, og startet sitt samarbeid med Bygger’n i 2017. Tre år senere ble E.A. Smith heleier.

LSE har i dag fire elementfabrikker lokalisert til Risør, Meldal, Ørsta og Vegårshei, i tillegg til et salgs- og prosjektkontor i Oslo. (Kilde: LSE Byggesystemer)