Nye, krevende endringer i Lillehammer

SAMHANDLING: Utskrivningsklare pasienter koster kommunen og ordfører Ingunn Trosholmen mange millioner.

SAMHANDLING: Utskrivningsklare pasienter koster kommunen og ordfører Ingunn Trosholmen mange millioner.

DEL

GD MENER 
Lillehammer kommunes mest krevende driftssituasjon er fortsatt å finne i helsesektoren. Det ordinære 2020-budsjettet ga sektoren marsjordre om å spare inn seks millioner kroner.

Dette var og er i seg selv en omstridt økonomisk situasjon. For burde ikke helse- og sosialsektoren heller få tilført friske midler i det krevende omstillingsarbeidet?

Mange kommuner har de siste ukene fått betydelige utfordringer som følge av koronasituasjonen. I Lillehammer kommunens arbeid er det naturlig nok Helsehuset som har måttet ta de tyngste takene. Derfor er det denne virksomheten som også har de største ekstrautgiftene.

Kommunesektoren kjemper for å få dekket ekstrakostnadene. For Lillehammer, som for andre kommuner, kan det være gråsoner for hvordan man skal bokføre koronaens konsekvenser. Det er uansett ingen tvil om at Lillehammers helse- og eldreomsorg har en tøff veg å gå for å komme i økonomisk balanse.

Det er naturlig nok Helsehuset som har måttet ta de tyngste takene

Det er en gledelig og positiv utvikling at den hjemmebaserte eldreomsorgen har klart å komme mer i balanse. Dette viser at det er mulig å «snu på flisa» uten å påføre brukerne nye helsemessige gnagsår.

Lillehammer har lenge vært blant kommunene med dårligst evne til å ta tilbake ferdigbehandlede sykehuspasienter. Slikt påfører kommunen mange millioner kroner i ekstra kostnader. Her har politisk ledelse en jobb å gjøre.

Helsehuset i Lillehammer har i mange år slitt med et vekslende lederskap. Ordfører Ingunn Trosholmen og utvalgsleder Geir Bjørke har ansvaret for å stake ut kursen. Korona-tilstanden påvirker situasjonen. Men brukernes behov og tilgjengelige ressurser må stå til hverandre. Akkurat som for sykehusenes driftssituasjon.

Koronakrisen kostet kommunene 32 millioner kroner ekstra bare i mars. - En dramatisk situasjon

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags