Gå til sidens hovedinnhold

Nye og inngripende tiltak skal slå ned en smitteutvikling som går i gal retning

– Det viktigste nå er å beskytte liv og helse, sa statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen om koronasituasjonen torsdag.

[Nettavisen]: Hun sier Norge nå har noen uker der «vi må få snudd utviklingen».

Særlig bekymret for Oslo og Bergen

– Vi må ta ansvar sammen, og de neste ukene må vi være mer hjemme, innledet hun og sa at smitten særlig brer seg i Oslo og Bergen, men også i andre klynger.

Regjeringen la torsdag fram en lang rekke med tiltak som skal slå ned den økende smittespredningen.

Det er meldt om mer enn 6000 smittede de siste ukene, og kurven blir brattere fra uke til uke, samtidig som det er mørketall, understreket statsministeren.

– Hvis vi lykkes med disse tiltakene kan vi ha håp om en mest mulig normal jul, sa helseminister Bent Høie (H) på spørsmål fra pressen.

– Vi har mindre kontroll enn vi ønsker

– Vi har ikke mistet kontrollen, men vi har mindre kontroll enn vi ønsker, og det går i gal retning, uttalte statsministeren da hun kort tid i forveien orienterte om koronasituasjonen fra Stortingets talerstol torsdag formiddag.

Erna Solberg pekte på at smittetallet i samtlige fylker nå ligger over 20 per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

– Vær mest mulig hjemme

Statsministeren pekte på en utvikling rundt om i Europa der flere og flere land stenger ned, sykehusene fylles opp og mange dør med koronaviruset. Hun understreket at utviklingen så langt ikke er like dramatisk i Norge, men at det må en nasjonal dugnad til for å hindre at det skjer.

– Jeg har en innstendig oppfordring til det norske folk de neste ukene: Vær mest mulig hjemme. Gå gjerne tur, men begrens din sosiale omgang med andre, sa Erna Solberg i Stortinget.

Nye nasjonale smittevernråd

Regjeringen innfører nasjonal skjenkestopp ved midnatt

Regjeringen anbefaler at alle holder seg mest mulig hjemme og begrenser sosial kontakt

Unngå unødvendige innenlandsreiser.

Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Endringen iverksettes midnatt, natt til mandag 9. november.

Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge.

Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til økt mobilitet.

Videregående skoler og ungdomsskoler må forberede seg på at tiltaksnivået kan bli rødt, dersom smitten stiger ytterligere.

(Klikk her for å se pressemeldingen fra regjeringen.no)