Jeg har gjennom de siste 20 år hatt en fin hobby, og det er å isfiske på Gålåvatn. Dette har gitt meg utrolig mange fine opplevelser, både det å tak i fantastisk god fisk av fin kvalitet, men også det å treffe, og bli kjent med hyggelige folk som er ute etter det samme som jeg. Nemlig gålårøye.

Da jeg begynte dette fisket, var jeg ukjent med både hvor de beste fiskeplassene var, og gode triks for å få tak i fisken. Jeg borra hull etter hull etter hull, og leita etter fisk, mens de garva og erfarne bygdefolket brukte en metode som gikk ut på og fore, helst med ostekjuke i pilkehullet. Denne metode er brukt i generasjoner, og gir større sjanse til og få fisk. Tipset fra bygdefolket var at dette må også du, gjøre. Jeg fulgte tipset, og fiskelykken økte betraktelig. Det ble veldig mye lettere å få en pen dagsfangst av røye.

Vi er i slutten av 2022, og et rykte om en ny regel for isfiske gikk, og da fiskekort for 2023 skulle kjøpes var det kommet en regel som gikk ut på at foring under isfisk ikke er tillatt. Jeg, og mange flere av isfiskerne, ble overrasket. Vi stusset over hvorfor denne regelen var kommet.

Regelen vil nok føre til færre muligheter til å få fisk og færre isfiskere. Dette igjen, inspirerer ikke nye unge til en så fantastisk aktivitet, som isfiske er. Jeg stiller da spørsmålet til Gålå Eiendom, som eier av Gålåvatn: Hvorfor er regelen kommet, om at foring under isfiske ikke er tillatt?

Er det forurensing, for liten fiskebestand, eller at isfiskere tar for stor andel av fisken i Gålåvatn, som er lagt til grunn for en slik regel? Jeg, og flere av isfiskerne som samvittighetsfullt kjøper fiskekort, og ellers genererer penger til Gålåområdet, krever et troverdig, og evt. faglig begrunnet svar fra Gålå Eiendom. For meg som hytteeier like ved Gålåvatn, er fiske der og områdene rundt, viktigere enn gode skiløyper.

Knut H. Olsen, Gålå