Gå til sidens hovedinnhold

Nye smittetiltak skaper også utrygghet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Utsikter til en smittebølge ute av kontroll får regjeringen til å komme med et sett strenge tiltak. I løpet av få dager har vi sett hvordan smittetallene når nye høyder. Det tar tid å måle effekten av allerede innførte tiltak, og tiltakslisten regjeringen la fram torsdag er helt nødvendig.

Norge har råd til å være føre var. Når vi appellerer til ansvarlighet og tar grep som åpenbart virker nedkjølende på økonomien, må vi også erkjenne at slike tiltak rammer noen særdeles hardt og brutalt. Slik har det vært siden nedstengingen i mars. For mange betyr regjeringens innstramminger at mer en sju måneders usikkerhet forlenges. For noen vil denne usikkerheten kunne vare helt til en vaksine foreligger.

Torsdagens orientering fra statsminister Erna Solberg etterlater inntrykk av at myndighetene vet hva som virker, og også har en plan for iverksettelse. Det er bra. Vi har inntrykk av at også kommunene er rustet for å håndtere lokale utbrudd, og at det reageres både raskt og resolutt der smitte dukker opp.

Det vi savner, er en plan for hvordan ny og kraftig nedkjøling av økonomien skal håndteres. Dette var det svakeste punktet i regjeringens krisehåndtering i vår, og nå må statsministeren vise at regjeringen har lært også på dette området. For det er ikke overraskende at vi får noen nye smittetopper som følge av både åpne grenser og reduserte reguleringer. Det bør heller ikke være overraskende at nye tiltak mot smitte rammer bedrifter og arbeidstakere.

Helseminister Bent Høie mener vi alle må bidra om vi skal kunne feire en normal jul. Slike bidrag må også omfatte omsorg for alle som nå kjenner på usikkerhet rundt arbeid og inntekt i tida som kommer.

Vi må bare stille opp når Erna inviterer til ny koronadugnad