12 uten jobb etter Krogenæskonkurs

Krogenæs i Skåbu er konkurs. Eierne stenger i dag fabrikken og bobestyreren overtar. Sviktende omsetning er årsaken. Her fra en tidligere anledning ved fabrikken. Thor Bjørkheim (t.h) er hovedtillitsvalgt.

Krogenæs i Skåbu er konkurs. Eierne stenger i dag fabrikken og bobestyreren overtar. Sviktende omsetning er årsaken. Her fra en tidligere anledning ved fabrikken. Thor Bjørkheim (t.h) er hovedtillitsvalgt. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Krogenæs Møbler i Skåbu er konkurs. 12 ansatte mister jobben og fjellbygda mister en viktig hjørnesteinsbedrift.

DEL

Daglig leder, Torbjørn Hagelund, sier til GD at de har gjort «alt som står i deres makt» i forsøket på å redde bedriften.

Liten omsetning

- Det er trist for Skåbu, men vi har prøvd å fornye oss og vi har prøvd nye markeder, uten å lykkes. Vi følte at vi fikk det til ganske bra på prosjektmarkedet, vi har nemlig solgt en del komplette innredningspakker både i Kvitfjell, Hafjell og på Beitostølen. Dette markedet så vi potensiale i, men det var dessverre ikke nok. Omsetningen var for liten, sier Hagelund.

I går stengte han døra og i dag overtar bobestyreren, som Hagelund ennå ikke vet navnet på. Gjelda er ikke dramatisk stor, påstår han, men det er snakk om millioner. Lom og Skjåk Sparebank og Innovasjon Norge må blø mest.

Opsvik-familien overtok Krogenæs i 2004 og eier i dag 85 prosent av aksjene. Resten har Lom Møbler. De overtok gradvis etter Angvik møbler, som igjen overtok etter Talgø.

- Det er ikke enkelt å drive kommersiell industrivirksomhet i ei bygd som Skåbu. Vi har opplevd sjåfører som nekter å kjøre vegen opp hit for å levere varer, særlig på vinterstid. Vi er nødt til å gjøre det sjøl, og det gjør ikke den økonomiske situasjonen så mye bedre.

- Har beliggenheten hatt mye å si altså?

- Det har vært et problem som vi har fått føle på kroppen, ja. Men hovedårsaken er for lite omsetning, sier Hagelund. En million kroner i frisk aksjekapital fra aksjonærene, hjalp heller ikke. Det ble prøvd i fjor&

Overrasket

Krogenæs-navnet var i sin tid ensbetydende med skikkelig, solid håndverk. Hagelund mener det fortsatt er et sterkt varemerke, men har ingen tanker om det kan være noen der ute som er lystne på å kjøpe konkursboet.

- Vi har ikke hatt noen henvendelser fra investorer eller kjøpere i vår periode, så det er vanskelig å si. Men Krogenæs er fortsatt et sterkt navn. Det er det ingen tvil om, sier han.

Varaordfører i Nord-Fron, Tove Haugli (Ap) er overrasket over nyheten om konkurs. Nord-Fron kommune har ikke fått noen signaler fra bedriften om at noe slikt var i gjære.

- En dårlig nyhet. For ei bygd som Skåbu er Krogenæs viktige arbeidsplasser. 12 personer mister jobben, det vil si 12 familier blir rammet av det som nå skjer. Flere av de ansatte er godt voksne, da er det kanskje ikke så enkelt å skaffe ny jobb heller, sier Haugli.

- Ikke mye dere som politikere kan gjøre?

- Nei, dessverre. Men det skal bli spennende å se om det dukker opp nye drivere. Krogenæs er jo et kvalitetsstempel, solid og spesielt. Dette er møbler som går i arv, sier varaordføreren.

Det lykkes ikke GD å komme i kontakt med hovedtillitsvalgt i Krogenæs, Thor Bjørkheim i går.

Artikkeltags