Gå til sidens hovedinnhold

17.mai-ferden på Laugen

Artikkelen er over 11 år gammel

Dette er det nærmeste sørfrøningene kommer ”brudeferden i Hardanger”. Og det på selveste 17. mai.

SØR-FRON: Nå manglet følget både brud, brudgom og gullkrone. Men bunaden var der – og humøret.

For det er nesten 90 år siden innbyggerne i Lia på Sør-Fron måtte ro over Laugen for å feire grunnlovsdagen sammen med sine mindre d-vitaminfattige sambygdinger på andre sida. (mer sol..)

I år var de pent nødt. Eller nødt og nødt. Det er vel mer et utslag av mild galskap kombinert med et sterkt ønske om å havne i historiebøkene. For de kunne strengt tatt kjørt om Breivegen bru. Det tar bare et kvarter ekstra.

Likevel, det historiske faktum er at folk ble rodd over Laugen før Hundorp bru så dagens lys. Den ble oppført i 1924 og har vel knapt vært stengt siden. Men i år har vegvesenet gått på med dødsforakt og flere millioner kroner for å pusse opp. For ”liværene” betyr det at de ikke får bruke brua si igjen før til høsten.

- Jeg har aldri hatt en morsommere start på 17. mai enn i år. Det var en flott tur over, sier primus motor, Marita Aanekre.

- Men hvorfor?

- Brua vi har gått over i alle år er stengt, så dette er var alternativet. Slik gjorde de det før i tida. Egentlig hadde vi tenkt å bruke trebåter, med de ligger fastfrosset på fjellet, ler Aanekre, som kom seg tørrskodd og helskinnet i land sammen med resten av familien.

Ferden så ikke helt ufarlig ut. Laugen har vokst sikkert en meter på få dager – og var både brun og stri. Men gummibåten og plastbåten med liværene i, krysset i løpet av ti minutter.

Vel fremme stod Hundorp Musikklag og tok imot med Gammel Jegermarsj og mer til. Så gikk turen videre til Dale-Gudbrands gard der 17.mai toget startet fra i år.

Og hvordan kom de seg hjem?

Gjett en gang?