Gå til sidens hovedinnhold

4 av 10 boliger er farlige

Artikkelen er over 7 år gammel

– Det blir som å sitte ved siden av en som røyker hele døgnet, uten at du merker noe, sier Odd Petter Børde i 13-Gruppen.

Hvert år anslås det at 300 mennesker dør av kreft, som følge av radoneksponering i Norge. I Oppland er nivået av radon høyest i landet – med god margin. Nesten 40 prosent av alle boliger har et radonnivå over det Statens strålevern anser som helseskadelig. Det er dobbelt så mye som i noe annet fylke.

– Hvorfor er Oppland spesielt utsatt for dette?

– Det har med bergarter og grunnforholdene i Oppland å gjøre. Der du har mye alunskifer er det ofte mye radongass, forklarer daglig leder Odd Petter Børde i 13-Gruppen som nettopp har startet en egen avdeling for tiltak mot radon. 1. januar trådde en ny bestemmelse i Strålevernforskriften i kraft, hvor det blir stilt krav som krever radonmåling i de fleste bygg.

– Voldsom etterspørsel

13-Gruppen har sin kjernevirksomhet innen beslektede områder, som asbest. Det siste året har de merket en voldsom etterspørsel.

– Vi har fått flere og flere henvendelser i forbindelse med miljøsanering. Vi er helt i startgropen og har et prosjekt med tre mann som jobber med dette. Vi går inn i radonmåling og påfølgende tiltak som en egen nisje. Folk har rett til å få seriøs oppfølging, sier Børde. Radon er luktfri og usynlig gass som er radioaktiv.

– Det blir som å sitte ved siden av en som røyker hele døgnet, uten at du merker det.

Utfører målinger

– Vi tilbyr måling av radon og en påfølgende rapport med eventuelle tiltak. Men det er ikke gitt at det er vi som skal utføre endringene. Det må huseieren selv bestemme, sier prosjektleder Jan Grøterud og bemerker:

– Det er nok cowboyer og bukker som passer havresekken i bransjen som det er. Radon måles med sporfilm, små vokser som settes ut. Filmen analyseres i Sverige. Tiltak for å få ned radonnivået er ofte enkle.

– Det handler gjerne om bedre utlufting. I enkelte tilfeller må vi inn med radonvifte, sier Grøterud.Utleiebygg er pålagt måling fra 1. april. Nye hus skal også måles for radon. Huseiernes Landsforbund låner ut vanlige radonmålere gratis til huseiere.

– Hvor i Oppland er det spesielt store radonforekomster?

– I området nord for Gjøvik til Dokka er det mye. I Gudbrandsdalen er nivået generelt høyt, sier Børde.

Kommentarer til denne saken