– Aldri sett liknende <br/>på 25 år som lege

Kommuneoverlege i Lillehammer, Øystein Hveding, forteller at Lillehammer-regionen er rammet av voldsomt mange influensapasienter denne jula, og mange er veldig syke.

Kommuneoverlege i Lillehammer, Øystein Hveding, forteller at Lillehammer-regionen er rammet av voldsomt mange influensapasienter denne jula, og mange er veldig syke. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Legevakta og syke- huset i Lillehammer er overfylt av pasienter med influensa. Kommuneoverlegen har aldri opplevd noe liknende.

DEL

– Det har vært voldsomt mye influensa i Lillehammer i jula. Jeg tok en vakt på legevakta i går og la selv inn tre personer som var blitt alvorlig syke av influensa, sier kommuneoverlege Øystein Hveding i Lillehammer.

Han kan ikke huske å ha opplevd en så stor mengde influensasyke. – Jeg har aldri sett så mange influensasyke i mine 25 år som praktiserende lege. Og ikke bare det: jeg har aldri sett så mange bli så syke av influensa,
som er nå, sier Hveding. Legevakta i Lillehammer har satt inn ekstra personell.

– Kom med hyttefolket

I løpet av jula har det kommet meldinger om at flere er lagt inn med svineinfluensa i Oslo og i Stavanger. Torsdag døde en 11 år gammel gutt fra Porsgrunn på sykehus i Oslo etter å ha fått påvist smitte. Lørdag ble det kjent at enda et barn er innlagt på intensivavdeling. Tilstanden betegnes av Oslo universitetssykehus som alvorlig.

Oppland har vært godt besøkt av ferierende fra Oslo-området i jula.

– Det er tydelig at det er hyttefolket som har brakt med seg influensa inn i regionen vår, sier Hveding. Kommuneoverlegen understreker likevel at det ikke er grunn til å være redd. Men folk må bruke helsetilbudene aktivt.

– Er du tungpustet og slapp bør du oppsøke lege. I våre fire kommuner: Ringebu, Øyer, Gausdal og Lillehammer er det 50 fastleger og legevakta er døgnåpent. Fastlegene har åpent i dag fram til klokken tolv. Hveding fikk i helga beskjed om at sykehuset var overfylt.

Doblet på en uke

Ifølge en oversikt fra Folkehelseinstituttet mer enn doblet antallet viruspåvisninger seg fra uke 49 til uke 50. Det ble påvist 114 influensavirus A og 56 influensavirus B.

Det sirkulerer tre forskjellige influensavirus denne sesongen: Influensa A (H1N1) (pandemiviruset fra 2009), influensavirus A (H3N2) og influensavirus type B.– Vi antar at de som er sykest er rammet av svineinfluensaviruset, sier Hveding og fortsetter:

– Heldigvis er det mange som er vaksinert. Det er nå vi ser nytten av vaksinasjonen. Det er til ettertanke at folk blir så veldig syke av svineinfluensa, påpeker Hveding. H1N1-viruset regnes nå blant virusene som utgjør sesonginfluensa.

Les også:

Fem innlagt på Ahus

Artikkeltags