Ali Farah: - Jeg tar ikke lenger livet mitt for gitt

- Jeg er godt kjent på Lillehammer fra den tiden det var asylmottak her. Jeg var ofte på besøk hos bekjente, sier Ali Farah, som skal holde innlegg på lokallagskonferansen til SOS rasisme.  Foto: Ingunn Aagedal Schinstad

- Jeg er godt kjent på Lillehammer fra den tiden det var asylmottak her. Jeg var ofte på besøk hos bekjente, sier Ali Farah, som skal holde innlegg på lokallagskonferansen til SOS rasisme. Foto: Ingunn Aagedal Schinstad Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Ali Farah, opprinnelig fra Somalia, har vært i Lillehammer i helgen og holdt et innlegg om offentlig diskriminering på den antirasistiske samlinga i Lillehammer i helga.

Ambulansesaken

Hele Norge lot seg sjokkere da ambulansepersonell nektet å ta Farah med seg i bilen etter at han ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo i 2007. Hendelsen førte til en voldsom mediedebatt om offentlig rasisme. Ambulansesjåførene ble frikjent for rasisme, men innrømmer at de medisinsk sett vurderte saken feil. Etter en hissig mediedebatt skværet de involverte opp høsten 2008.

- At det tok så lang tid før jeg fikk behandling har fått alvorlige følger for min helse, men for å komme videre i livet mitt måtte jeg tilgi , sier Farah.

Fatalt utfall

Denne helga har organisasjonen SOS-rasisme har samling for lokallag fra hele landet. Farah har tidligere jobbet for Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD).

- På hvilken måte ser man offentlig diskriminering i Norge?

- Vi har sett flere eksempler, blant annet da Helsetilsynet advarte folk mot å ha seksuell omgang med menn fra Vest-Afrika, på grunn av faren for HIV-smitte. Det var en generalisering Helsetilsynet senere måtte beklage, sier Farah. Helsepersonell og politi kan også opptre diskriminerende. Farah har selv vært vitne til en sak som fikk fatalt utfall.

- En mann fra Gahna ble syk på et Røde Kors- arrangement i Oslo. Han besvimte og kastet opp blod. Helsepersonell ble kontaktet, men politiet som var til stede, forlangte at mannen skulle vise gyldig pass og papirer før ambulansepersonellet fikk ta han med seg, noe den syke ikke var i stand til. Han ble liggende i cirka to timer. Etter hvert ble stemningen i lokalet meget aggressiv og politiet turte ikke annet enn å la ambulansefolkene ta ham med seg. Mannen døde på veg til sykehuset, forteller Farah alvorlig.

Fortsatt helseplager

Sin egen helse beskriver han som 80 prosent av hva den var før hendelsen i Sofienbergparken. Kirurgene som behandlet ham er overrasket over hvor fint det går. De forventet at han skulle bli lam i den ene siden resten av livet.

- Venstre side av hjernen og frontallappen ble skadet, det betyr at jeg sliter med hukommelsen og med å lære meg nye ting. Jeg får lese-og skriveopplæring og går til behandling hos fysioterapeut og psykolog, sier Farah.

- Kom det noe godt ut av hendelsen?

- Ja. Helsevesenet tar innvandrere mer på alvor. Dessuten har ambulansepersonellet skjerpet rutinene sine. For min egen del ser jeg annerledes på livet mitt. Jeg tar det ikke lenger for gitt.

Underskrifter mot Irving

Lørdag var deltakerne på SOS-rasismesamlingen på Lillehammer i sentrum for å samle inn underskrifter mot at David Irving skal komme til Lillehammer i forbindelse med Litteraturfestivalen. Festivalledelsen har trukket invitasjonen, men Irving har varslet at han ønsker å komme hit for egen regning. Avin Yuseuf Khadir er leder for SOS-rasisme i Lillehammer mener organisasjonen må forsøke å stanse besøket.

- Irving er en nazist, og nazisme innebærer at folkegrupper må leve i frykt, sier hun.

Artikkeltags