Nå er vi lengst unna sola

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes.

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

6. juli klokka 18.46 var jordkloden lenger unna Solen enn noen andre dager i året.

DEL

6. juli klokka 18.46 var jordkloden lenger unna Solen enn noen andre dager i året. Dette kan høres underlig ut for oss på nordlige bredder som er midt i årets varmeste periode, men har likevel en logisk forklaring. Det opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes i en pressemelding.

Jorden befant seg 152.095.566 kilometer fra Solen – det fjerneste vi kommer Solen i løpet av året. Den gjennomsnittlige avstanden gjennom året er cirka 150 millioner kilometer, noe som betyr at vi i disse dager befinner oss 2,5 millioner kilometer lenger unna enn gjennomsnittet.

Årsaken til at avstanden ikke alltid er den samme, er at planetene følger elliptiske baner rundt Solen. Vi er i såkalt perihel (nærmest Solen) i vintermåneden januar! Dagen for når Jorden er i aphel (lengst unna Solen) kommer et par uker etter sommersolverv, enten 4., 5. eller 6. juli. Sommersolverv inntreffer enten 21. eller 22. juni. I år skjedde dette 21. juni.

– Hvorvidt Jorden befinner seg i aphel eller i perihel har for øvrig svært lite å gjøre med årstider siden disse årlige endringene i vår avstand fra Solen utgjør kun 2 %, noe som ikke fører til at vi jordboere merker noen forskjell på verken vær eller klima, sier de to i pressemeldingen.

Det at vi har årstider henger nemlig sammen med Jordens helning som er på 23,5 grader. På nordlige breddegrader heller nordpolen i sommerhalvåret mot Solen med det resultat at vi får lengre dager – Solen står da mye høyere på himmelen slik at det blir varmere.

Likevel har Jordens avstand en effekt i og med at sollyset som treffer Jorden når den befinner seg i aphel er sju prosent svakere enn når Jorden i januar befinner seg i perihel (nærmest Solen).

– Underlig nok gjør ikke dette at Jorden sett under ett er kjøligere når Jorden befinner seg lenger unna Solen. Jordens gjennomsnittstemperatur når den er i aphel er faktisk ca. 2,3 grader høyere enn når den er i perihel. Og hvorfor er det slik? Dette skyldes fordelingen av land og hav på Jorden. I gjennomsnitt er temperaturen på Jorden litt høyere i juli som følge av at Solen skinner på alle landområdene på den nordlige halvkule, noe som gjør at den lett varmes opp, sier Sannes og Røed Ødegaard.

Artikkeltags