Farida-saken: Høyesterett forkaster UNEs anke

Farida-saken: Har vunnet i alle rettsinstanser.

Farida-saken: Har vunnet i alle rettsinstanser. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Høyesterett har forkastet anken Farida-saken. Farida (11) og familien ble tvangsreturnert til Afghanistan i 2015, men har nå vunnet i alle rettsinstanser.

DEL

Tvangsreturen i februar 2015 skjedde to år etter at den midlertidige oppholdstillatelsen deres var trukket tilbake. Da tingretten behandlet saken i oktober 2015, fikk familien medhold i at Utlendingsnemndas (UNE) avgjørelse var feil. I juni i fjor opprettholdt lagmannsretten denne avgjørelsen, men UNE valgte å anke saken til Høyesterett.

Hemmelig adresse i Kabul

UNE viste til at lagmannsretten hadde kommet med en annen avgjørelse i en lignende sak.

– Når domstolene forstår og anvender regelverket ulikt, oppstår det usikkerhet knyttet til hva som er riktig lovanvendelse. Derfor vil staten be om at forståelsen av regelverket avklares i Høyesterett, skrev UNE.

Farida og moren kom til Norge i 2011, året etter ankom faren. Moren hevder at hun rømte fordi hun skulle bli tvangsgiftet med en annen mann, men Utlendingsnemnda (UNE) mener hun løy om sin bakgrunn.

Farida og familien var bosatt på Dokka i Oppland, der de har mange trofaste støttespillere. Det har vært arrangert fakkeltog, og i februar 2016 holdt Faridas venner en støttekonsert for å samle inn penger til familien.

Siden familien ble tvangsreturnert, har de bodd på hemmelig adresse i Kabul, som støttegruppa har betalt for.

Full jubel

På Dokka er det nå full jubel og feiring. Merethe Engen Enerstvedt i støttegruppa opplyser at mange er samlet på Dokka barneskole. Selv er hun fullt opptatt med mjølking i fjøset. Hun sier det ikke har gått helt opp for henne, men i samtale med OA kommer gledestårene.

– Hvis det finnes rettferdighet, så måtte det bli slik, sier hun om at Høyesterett forkastet anken.

Hun mener Farida fortjener denne seieren.

– Vi kjenner nå på at vi forventer at staten får den familien hjem fortest mulig, men erfaringen med staten Norge er ikke god. Det er en skandale at Farida er holdt borte fra Norge i over tre år. Nå har vi tre fulle seire i tre rettsinstanser. Nå må Norge sende et fly og få henne hjem, sier Enerstvedt.

Å få familien hjem til Dokka er imidlertid ikke enkelt.

– Det verste er at kontoret til Norge i Kabul er ikke godkjent for å lage visum. Alle som må ha visum må gjøre en farefull ferd til Pakistan. Nå må det norske kontoret i Kabul samarbeide med den svensk og finske ambassade om å gi familien visum slik at Farida kan komme hjem hit hun hører hjemme, sier Enerstvedt.

Liv Marie Simensveen i støttegruppa er på Dokka barneskole.

- 7. trinn har akkurat snakket med Farida og ønsket henne velkommen tilbake. Det var sterkt og fantastisk å høre. Det trinnet er helt fantastisk! Familien er så glade, sier hun.

Selvfølgelig renner gledestårene både på Dokka og Kabul i dag.

- Det har vært over tre års lang kamp. Det har vært enn veg vi følte vi har gått ganske trygt, men det har vært humper undervegs. Nå får vi avslutte dette med siste etappe, sier hun.

Forventer nytt vedtak

Familiens advokat Vera Vikki forventer nå at Utlendingsnemnda så fort som overhode mulig fatter et nytt vedtak slik at familien kan dra til Norge.

- Slik vi leser dommen, både høyesterettsdommen og lagmannsrett, kan ikke se at det er noen annen veg enn at UNE må omgjøre vedtaket sitt. Det første vedtaket om tilbakekall var feil. Det må repareres ved at det gjøres om. Jeg forventer blir gjort så snart som overhode mulig, sier Vikki.

I UNE setter de seg ned nå for å lese dommen. De kan ikke uttale seg ennå, for OA opplyst.

Artikkeltags