De kjente nettaktivistene Anonymious avslørte mandag at en gruppe som kaller seg DotNetFuckers, trolig står bak problemene mange norske nettsteder har opplevd de siste dagene, herunder DnBs minibanksvikt.

Den unge gudbrandsdølen er en av dem som har blitt avslørt av Anonymious.

Høyt prioritert

Nå er Kripos i ferd med å avdekke en større del av nettverket. I?avhør skal unggutten, etter det GD erfarer, langt på veg ha tilstått sin medvirkning i DotNetFuckers.

Politiet har tatt beslag i datamaskin og mobiltelefon. Ved datakrimenheten får GD opplyst at saken er gitt høy prioritet.

Blant ofrene for de massive dataangrepene er Norsk Tipping, DnB, Politiets sikkerhetstjeneste og IT-avisen. De samfunnsøkonomiske tapene er store.

Også andre nettsteder har vært utsatt for massive angrep.

Hackeroppgjør

DotNetFuckers skal, ifølge IT-avisen, ha lav status blant «seriøse hacktivister».

Politiet skal i sitt arbeid med å oppklare saken ha fått betydelig drahjelp av den norske greinen av hackegruppa Anonymous.

Denne gruppa skal visstnok ha irritert seg over nykommernes aktiviteter. De har på sine nettsteder røpet identiteten til bakmennene DotNetFuckers. De har også lagt ved dokumentasjon om lovbruddene.

Spektakulære aksjoner

Anonymus har tidligere gjennomført et stort antall spektakulære aksjoner mot høyprofilerte bedrifter og organisasjoner som har gjort eller sagt ting de ikke liker.

Det mest kjente eksempelet er aksjonene mot betalingsselskapene MasterCard, Visa og PayPal, da disse nektet å formidle donasjoner til Wikileaks. Nå har de, ifølge IT-avisen, rettet sin vrede mot DotNetFuckers.

På en av sine nettsider lister de opp navnene på tre av fire personer som ifølge dem skal stå bak DotNetFuckers-angrepene de siste dagene.

Den unge gutten fra Gudbrandsdalen blir identifisert. På nettsiden ligger navn, bilde, adresse, skole, mobilnummer og mailadresse. Til og med hvilke spill han deltar i på nettet og twitterkonto.

En gjeng fjortiser

– DotNetFuckers består av en gjeng 14–16 åringer med svært lite datakompetanse. Så langt har vi ikke funnet noe motiv for angrepene, så vi går ut ifra at de gjør dette for et «kick» eller for å ødelegge for andre.

– De er en guttegjeng som henger på HackForums (skidforums), og vi er sikre på at det er der de har kjøpt botnettet sitt, heter det i teksten som Anonymous har forfattet under navnelisten.

Hactivistene gir uttrykk for at dette er et pågående prosjekt, og at de etter hvert vil komme med mer informasjon om gruppa som i tillegg til en rekke tjenestenekt (DDoS)-angrep mot norske bedrifter også har lammet den britiske sikkerhetstjenesten SOCA og den tyske storavisen Bild.

KRIPOS hadde tirsdag kveld ingen ytterligere informasjon om guttens status i saken.