Advarer mot disse solkremene til barn

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland viser solkremene som kom dårligst ut i Forbrukerrådets test.
Pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland viser solkremene som kom dårligst ut i Forbrukerrådets test. Pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bare tre barnesolkremer får godkjentstempel.

DEL

Bare 11 av 41 solkremer blir godkjent i Forbrukerrådets årlige gjennomgang. Og bare tre av solkremene for barn er fri for skadelige stoffer.

Forbrukerrådet har nok en gang sjekket solkrem for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer og kjemiske stoffer i nanoform.

Resultatet er nedslående, konstaterte forbrukerdirektør Randi Flesland, da hun onsdag la fram resultatet. 30 produkter som er tilgjengelige i helt vanlige dagligvarebutikker og apoteker får ikke Forbrukerrådets godkjentstempel.

– Vi har over lang tid bedt om at bruken av hormonforstyrrende stoffer blir strengere regulert og at bransjen stopper å bruke disse. Det er fullt mulig å lage solkrem uten disse stoffene, sier hun.

Disse solkremene får Forbrukerrådets godkjent-stempel:

For barn:

* Vita Harmoni Kids Vannfast Solspray Spf 30

* Nivea Sun Kids Protective & Sensitive Sun Spray Spf 50+

* La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Enfants Spf 50 +
 

For voksne:

* Cosmica Sun Mousse Active Spf 30

* Nivea Sun Protect & Sensitive Spf 30

* Eucerin Transparent Sun Spray Spf 30

* Cliniderm Caring Protection Spf 25

* Cosmica Sun Lotion Spf 25

* Vita Harmoni Solkrem Spf 15

* Änglamark Coop Sun Spray 30

* Ânglamark Coop Sun Lotion 15

Bekymret for barna

Forbrukerrådets årlige solkrem-test vekker mye oppmerksomhet hos folk, og særlig hos barnefamilier.

Flesland sier det er for lite kunnskap om mulige skadevirkninger av mange av stoffene, og hun advarer mot å bruke barn som prøvekaniner.

Bare tre av solkremene for barn får grønt smilefjes, mens de øvrige 13 får «ikke godkjent» av Forbrukerrådet.

Ni av barnesolkremene havnet i versting-kategorien.

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

Kreft og barnløshet

I år er testen delt inn i tre kategorier. Solkremer med hormonforstyrrende stoffer havner på rødt, mens allergifremmende stoffer og stoffer i nanoform havner på gult.

– De potensielle skadevirkningene er store. Hormonforstyrrende stoffer kan øke risikoen for kreft, diabetes, stoffskifteproblemer og barnløshet, sier Flesland.

Hun råder forbrukere til å se etter produkter med grønt fjes eller svanemerket, eller sjekke Forbrukerrådets liste på deres hjemmeside.

Jobber for strengere regelverk

Forbrukerrådet har, i samarbeid med europeiske søsterorganisasjoner, forsøkt å få til en strengere regulering slik at de potensielt skadelige stoffene skal fases ut.

Forrige uke la EU-kommisjonen endelig fram et sterkt forsinket forslag, men innholdet var skuffende, mener Flesland.

– Det inneholder altfor strenge krav til når et stoff skal regnes som hormonforstyrrende. Blir dette vedtatt, er det fritt fram å benytte en rekke stoffer som mistenkes for å være hormonforstyrrende, sier hun.

Miljømyndigheter i Sverige og Danmark har allerede gitt uttrykk for at forslaget var for svakt. Flesland sier Forbrukerrådet vil fortsette samarbeidet med europeiske kolleger for å få et bedre forslag på bordet.

– Vi trenger regulering som er strengere, sterkere og klarere, sier hun. (©NTB)

Artikkeltags