Mathilde (11) ga håret til kreftsyke barn

Tøff jente: Mormor var skeptisk til at det vakre håret skulle klippes, men 11 år gamle Mathilde Haug-Bakke var sikker i sin sak, og hun har ikke angret. – Vennene mine synes det er kult.

Tøff jente: Mormor var skeptisk til at det vakre håret skulle klippes, men 11 år gamle Mathilde Haug-Bakke var sikker i sin sak, og hun har ikke angret. – Vennene mine synes det er kult. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mathilde Haug-Bakken (11) ville ha kort hår. At håret hennes skal bli til en parykk for kreftsyke barn, syns hun er fint.

DEL

Lillehammer: – Det er litt rart å tenke på at en annen skal gå rundt med mitt hår, sier Mathilde. Nylig var hun hos frisøren og klippet av seg nesten alt sitt lange, tykke, krøllete hår.

– Jeg hadde tenkt på det lenge. Jeg syns det var ubehagelig å sove med det lange håret, og det var ganske mye jobb å gre det. Nå er det kjempeenkelt og jeg trenger nesten ikke gre det. At de som ikke har hår i det hele tatt skal få en parykk og at jeg fikk klippe meg som jeg ville, er jo to fluer i en smekk! sier Mathilde som er den eneste jenta på trinnet, trolig på hele Røyslimoen skole, med så kort hår.

Angrer ikke

Mathilde skal begynne i sjette trinn. Hun spiller fotball og danser hiphop og har mange venner, både blant guttene og jentene. Da hun møtte opp på fotballbanen etter å ha vært hos frisøren, syntes de andre at det var kult.

– Det er mange som sier at jeg ser ut som en gutt. Men det sa folk til meg før jeg klippet meg også, og det er helt greit for meg, sier Mathilde som ikke har angret på hårklippen i det hele tatt.

Mormor var den som var mest skeptisk til at barnebarnet skulle klippe av seg de vakre lokkene.

– Mormor ville ikke at jeg skulle klippe meg fordi jeg hadde så langt og fint hår. Men hun syns jeg ble fin, forteller Mathilde.

Hun råder andre som har lyst til å klippe seg kort til å tenke på det en stund, slik hun gjorde, og så gjøre det de har lyst til.

Stolt mor og far

Mor Frøydis Haug innrømmer at hun og mannen Hallgeir Bakken er stolte av å ha en datter som er sterk nok til å ta egne, utradisjonelle valg.

– Mathilde har alltid vært trygg i seg selv. Hun er en guttejente som leker mest med gutta. Nå blir hun enda mer en av gutta, og det er helt i orden. Jeg var litt sånn selv, smiler moren som var den som fant ut at man kunne donere naturlig, ubehandlet nordisk hår som skal brukes til å lage parykker og hårdeler til barn og unge voksne som trenger hår.

– Hun ville først og fremst ha kort hår. Å kunne donere håret til en parykk til kreftsyke barn var en bonus for Mathilde, og litt ekstra spesielt siden hun mistet sin tante til kreft i vinter, sier Haug.

Artikkeltags