LILLEHAMMER: – Man blir jo fullstendig maktesløs, sier jentas mor, etter en uke med søvnløshet, drapstrusler og sjikane.

Meldingene kommer via bilde-delingstjenesten Instagram, men det er foreløpig umulig å si hvem det er som har sendt dem – annet enn at det trolig er en person i nærmiljøet til Lillehammer-jenta (13).

– Politiet kan ikke gjøre noe

– Dagen etter at det begynte, dro jeg ned på politistasjonen for å anmelde forholdet, men beskjeden jeg fikk var at saken trolig kom til å bli henlagt. Å få vite hvem som står bak en Instagram-konto kan ta opp til ett år, og det er helt opp til eierne i USA om de ønsker å hjelpe. I mellomtiden står vi maktesløse og ser på at noen vi ikke vet hvem er herjer med ungen vår, sier moren, som har gitt GD tillatelse til å trykke noen av de verste truslene datteren har blitt møtt med på nettet.

I en av meldingene GD har fått kopi av, skriver den anonyme avsenderen blant annet «Kan du ikke bare dø (...) Ingen vil savne deg» og «Du er bare en hore ingen liker». Innimellom en drøss skrivefeil kommer det også fram at avsenderen er klar over at politiet er varslet, men «jeg bryr meg ikke de vill ikke finne meg uanset!!!!!». Meldingene er sendt som såkalte PM, private meldinger, og er derfor ikke synlige på Instagram-brukerens vegg. Dermed blir det også lite å rapportere inn overfor selskapet i USA.

Tårene begynte å renne

Da de første meldingene kom, prøvde den 13 år gamle jenta å overtale sin mor om at hun ikke gråt, men «bare var litt allergisk». Da moren tok telefonen og bladde igjennom det som hadde kommet av hatmeldinger og dødstrusler, brast datteren sammen i krampegråt.

– I høst begynte hun på ungdomsskolen, og var så glad for at alt hadde ordnet seg så fint med venninner og alt det sosiale. Så kommer altså dette hatet, som lyn fra klar himmel, sier jentas mor og slår ut med armene.

Tema på Litteraturhuset

Dagens ungdom er den første generasjonen som oppdrar seg selv på nettet, blir det sagt. Tirsdag formiddag arrangerer Litteraturhus Lillehammer en ungdomsdebatt, der elever fra Lillehammer-skolen diskuterer og reflekterer over problemstillinger knyttet til livet på nettet. Janne Aasebø Johnsen, forfatter av «Nettvett», leder ungdomsdebatten.

 

I dag er mobbingen noe som følger deg gjennom hele døgnet. I tillegg kan du ikke se hvem det er som angriper deg.

Mor til mobbeoffer (13)

– Ungdom vet hvordan de skal oppføre seg på nett, likevel ender det ofte i mobbing. Hvorfor er det slik? spør Janne Aasebø Johnsen, som tar debatten videre tirsdag kveld, når litteraturhuset åpner dørene for et stort folkemøte for foreldre og andre som bekymrer seg for barn og unges oppvekstvilkår i en digital tid.

– Mange voksne sier at «Dette skjønner jeg meg ikke på». Det holder ikke. Vi følger ungene våre på håndball og fotball, vi er nødt til å følge med på det livet de lever på nettet også. Vi må ha en beredskap hvis ungdommen ikke klarer å håndtere disse tingene selv, sier Johnsen.

– Men aller viktigst er det at ungene våre forteller om det de opplever.

– Det stopper aldri

På tirsdagens folkemøte har også den 13 år gamle Lillehammer-jentas mor tenkt seg. Hun håper å plukke opp et råd eller to.

– Det var jo mobbing da jeg vokste opp også, men da hadde folk i hvert fall fri da de kom hjem fra skolen. I dag er mobbingen noe som følger deg gjennom hele døgnet. I tillegg kan du ikke se hvem det er som angriper deg. Det gjør noe med følelsen av utrygghet, sier mora, og blir blank i øynene.

Hun mener foreldre på Lillehammer og andre steder snarest bør ta en alvorlig samtale med barna sine om hvordan man oppfører seg mot hverandre - særlig på nett.

– Et av rådene vi fikk fra politiet var å skru av Instagram. Men det er ikke lett å be en 13-åring forlate hele den platformen der det sosiale livet til venninner og klassekamerater er, sier jentas mor.

– Og hvorfor er det hun som skal måtte ta belastningen for at det sitter et menneske der ute som ikke klarer å oppføre seg?