NRK Hedmark og Oppland meldte tirsdag morgen om en fem år gammel gutt som ble avhørt av barnevernet fram til klokka 23 om kvelden. Familien er hjemmehørende i vårt distrikt.

Avhøret ble gjennomført søndag 6. november og varte i 1,5 time. Avhøret ble delvis gjennomført uten at gutten fikk ha noen voksne tillitspersoner med seg, forteller familiens advokat, Jørgen Stueland, til GD.

Ble hentet på advokatens kontor

- Det hele startet med at politiet troppet opp på mitt kontor, der familien var samlet. Så ble de kjørt til politistasjonen på Gjøvik for avhør. Først måtte gutten vente på politistasjonen i 2,5 time, deretter ble han avhørt i 1,5 time - helt fram til klokka 23. Det var jo lenge etter leggetid, for et så lite barn er det nærmest tortur, forteller Stueland, og beskriver avhøret som "fullstendig galskap".

Han reagerer også på politiets framgangsmåte i saken, som først ble omtalt av NRK.

- Har slitt med mareritt

- De troppet opp med to svære, uniformerte politifolk og en stor politibil. Femåringen har slitt med mareritt i ettertid, og er traumatisert, forteller advokat Jørgen Stueland til GD.

- En ting er at familien har unndratt seg kontakt med Barnevernet i forkant, og jeg skjønner at myndighetene har ønsket å snakke med familien i lang tid. Jeg reagerer derimot på måten dette ble gjort på, og jeg synes også det er betenkelig at politiet troppet opp på mitt kontor for å hente familien. Et advokatkontor bør være et fristed, påpeker Jørgen Stueland.

Advokaten forbereder nå en skriftlig klage til Fylkesmannen i Oppland, men har liten tro på at klagen vil føre fram.

GD har vært i kontakt med ledelsen i kommunen der familien er bosatt, men kommunen sier at de ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

Heller ikke politiet på Gjøvik, der avhøret ble gjennomført,  ønsker å kommentere saken. GD presiserer at det var barnevernet, og ikke politiet, som gjennomførte avhøret.