Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret over kompetanse

Artikkelen er over 10 år gammel

Hver tredje barnehageleder mener at styret eller styrelederen er pedagogisk inkompetent. Det viser en undersøkelse gjennomført av organisasjonen Lederne.

Om lag 30 prosent av barnehagelederne mener at styret og styreleder ikke i noen grad har tilfredsstillende kompetanse. 20 prosent mener at styret ikke har kompetanse til å styre en økonomisk bedrift.

Undersøkelsen avdekker at forholdet mellom barnehageledere og styret i mange tilfeller er dårlig, mener nestleder Tor Hæhre i Lederne.

– Mange av dem som sitter i barnehagestyrene, har ikke bakgrunn fra barnehage selv. Mangel på faglig kompetanse kan føre til liten forståelse for hvordan en barnehage drives og hvilke utfordringer en barnehageleder står overfor. Styrene i barnehagesektoren trenger bedre opplæring, sier Hæhre.

I undersøkelsen kommer det fram at nesten halvparten av barnehagelederne ikke har årlige medarbeidersamtaler. Hver femte oppgir at de aldri har medarbeidersamtale.

– Det er skremmende at nesten halvparten av barnehagelederne ikke har årlige samtaler med styret. Det er viktig å få tilbakemelding på hvordan du vurderes i jobben du gjør. I verste fall blir irritasjon holdt inne, og det bygger seg opp et trykk som til slutt sprekker og kan resultere i samarbeidshavari. Det er ekstra viktig å gjennomføre medarbeidersamtaler på arbeidsplasser hvor det i utgangspunktet ikke er spesielt god dialog, sier Hæhre.