Beslagla 500 dødspiller i Lillehammer

DØDSPILLER: Her er de 500 pillene som politiet i Lillehammer beslagla.

DØDSPILLER: Her er de 500 pillene som politiet i Lillehammer beslagla. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

En trønder på Lillehammer-tur var i besittelse av 500 narkopiller med et virkestoff som hittil har tatt 12 menneskeliv i Norge.

DEL

Det var for rundt 14 dager siden ei politipatrulje slo til mot en mann som gikk og "vasset" utenfor Skysstasjonen i Lillehammer langt på natt. I en klesbylt mannen hadde fant politiet 500 piller av merket ecstasy.

Første i Norge

Kripos har nå undersøkt dette store pillebeslaget, og har funnet det livsfarlige stoffet PMMA i pillene.

Dette virkestoffet ligner både amfetamin og ecstasy, men er regnet som langt farligere. De 12 registrerte overdosedødsfallene i Norge, dreier seg om overdose med PMMA involvert i inntaket.

Hittil har PMMA bare vært kjent i pulverform her til lands. Beslaget av de 500 pillene i Lillehammer er således det første i sitt slag i Norge, har Kripos bekreftet.

Trønderen med alle pillene ble satt i arresten i Lillehammer over natta, og deretter løslatt. Nå, etter at Kripos har fastslått hva pillene inneholder, vil politiet i Sør-Trøndelag følge opp saken mot mannen.

Skulle nordover?

Det er uklart hvorfor han befant seg i Lillehammer med pillene, men politiet i byen håper pillene ikke var tiltenkt det lokale miljøet, men tror de skulle være med mannen videre nordover til Trøndelag.

PMMA er forkortelsen for ParaMetoksyMetAmfetamin. Ifølge Folkehelseinstituttet innebærer bruk av dette stoffet høy grad av fare for dødelige overdoser.

Effekten av PMMA inntrer som regel langsommere enn hva som er tilfellet for amfetamin og ecstasy. Dette kan bety at brukere inntar større doser, og dermed øker sjansen for overdosedødsfall betydelig.

Brukere aner som regel ikke at PMMA er i den dopen de inntar. Stoffet har hittil vært relativt ukjent i Norge.

PMMA var kjent som et narkotikastoff på 1970-tallet, og gikk da under betegelsen "Death". Så har stoffet dukket opp på 2000-tallet også i Norge.

Blandes i amfetamin

Politiet sier at stoffet kan bli solgt som amfetamin og ecstasy, uten at det er opplyst noe om at det er innblandet PMMA i det. Dette gjør det ekstra farlig.

Brukere av PMMA, som er et sentralstimulerende stoff, får hallusinasjoner, hjertebank, unormale øyne og blir svært utrolige.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det flere ganger funnet PMMA i blodprøver etter mistanke om ruspåvirket bilkjøring. Dette mener instituttet beviser at stoffet er i bruk i Norge, mer enn man først trodde.

Undersøkelser har vist at mennesker som har brukt PMMA har fått en plutselig død, særlig på grunn av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag. PMMA fører til høy kroppstemperatur, trykk i brystet og forvirring, samt koma, kramper og svikt i indre organer, særlig lunger og nyrer.

- Et skummelt stoff

Dette er et skummel stoff, som det er all grunn til å advare mot, sier politiførstebetjent Bjørn Bjørnstad,. narkoltikaansvarlig ved Lillehammer politistasjon til GD. Han er svært fornøyd med at politiet klarte å stanse eventuell spredning av 500 slike piller.

Artikkeltags